Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový český minister financií A. Babiš na návšteve Slovenska

Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Andrej Babiš sa zaujímal najmä o opatrenia, ktoré súčasná slovenská vláda robí v boji s daňovými únikmi.

Bratislava 30. januára (TASR) – Prvá pracovná cesta českého ministra financií Andreja Babiša viedla na Slovensko. Dnes sa totiž stretol so svojím slovenským kolegom, podpredsedom vlády a ministrom financií, Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Ako informoval tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR, obaja šéfovia rezortu financií diskutovali o viacerých témach. K tým kľúčovým patrili boj proti daňovým únikom, podmienky používania registračných pokladníc, fungovanie štátnej pokladnice a Exportno-importnej banky, či systém štátneho rozpočtu.

"Som rád, že prvé kroky nového českého ministra financií viedli práve na Slovensko. Je to o to potešujúcejšie, že ministrov českej vlády menoval prezident Miloš Zeman len včera. Faktom je, že vzťahy Slovenskej a Českej republiky sú nadštandardné a verím, že sme českému kolegovi ponúkli viacero riešení a nápadov, ktoré ho môžu inšpirovať pri jeho funkcii ministra financií," povedal Kažimír.

Babiš sa zaujímal najmä o opatrenia, ktoré súčasná slovenská vláda robí v boji s daňovými únikmi. "Veľmi zaujímavý je projekt kontrolný výkaz dane z pridanej hodnoty, boj s daňovými únikmi bude jednou z priorít ministerstva financií," priblížil český minister financií.

Minister Babiš, pôvodom Slovák, sa zaujímal aj o projekt Národnej bločkovej lotérie (NBL), ako aj o výhody a nevýhody zavedenia eura. Okrem toho ocenil mieru transparentnosti a spôsob, akým sú na Slovensku zverejňované údaje o verejných financiách, informoval tlačový odbor MF SR.