Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

A. Bailey: Znížiť infláciu v Británii na 2 % bude ťažká práca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najnovšie prognózy BoE ukazujú, že návrat inflácie na cieľovú úroveň 2 % očakáva až na konci roka 2025.

Londýn 27. novembra (TASR) - Zníženie inflácie v Spojenom kráľovstve na 2 %, čo je cieľ centrálnej banky (Bank of England, BoE), bude ťažká práca. Vyhlásil to v pondelok guvernér banky Andrew Bailey, podľa ktorého väčšina nedávneho poklesu inflácie je výsledkom skokového nárastu cien energií v minulom roku. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Zvyšok musí urobiť politika a menová politika," povedal Bailey v rozhovore pre webovú stránku ChronicleLive.

"A politika momentálne funguje reštriktívnym spôsobom - obmedzuje ekonomiku," uviedol Bailey s tým, že banku čaká tvrdá práca, pričom nechce vidieť žiadne ďalšie škody v ekonomike.

BoE na zasadnutí začiatkom tohto mesiaca ponechala svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenené už druhýkrát po sebe, po tom ako ich predtým zdvihla 14-krát v rade, aby skrotila infláciu, ktorá vyvrcholila pred rokom nad úrovňou 11 %. Minulý mesiac inflácia v Británii klesla na 4,6 %.

Najnovšie prognózy BoE ukazujú, že návrat inflácie na cieľovú úroveň 2 % očakáva až na konci roka 2025.

Bailey priznal vplyv vyšších úrokových sadzieb na domácnosti v podobe vyšších úrokov z hypoték a nájomného. Zopakoval však svoj odkaz, že je príliš skoro na to, aby BoE uvažovala o znížení úrokových sadzieb.

"Som si veľmi vedomý pozície tých menej majetných," povedal pre ChronicleLive. "Musíme však dostať infláciu na 2 %," upozornil.

Finančné trhy v súčasnosti predpovedajú prvé zníženie sadzieb BoE v septembri budúceho roka.