Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

A. De Croo: Krach dohody CETA by zosmiešnil obe strany

Belgický vicepremiér Alexander De Croo. Foto: TASR/AP

De Croo považuje obchod za motor ekonomického rozvoja a krach dohody by podľa neho ohrozil prosperitu Belgicka. Svoje výhrady voči CETA odvolal aj rakúsky minister hospodárstva Mitterlehner.

Luxemburg 17. októbra (TASR) - Zablokovanie dohody o voľnom obchode medzi Kanadou a Európskou úniou (CETA) sa týka stoviek miliónov ľudí na oboch brehoch Atlantiku a ak by z dohody naozaj zišlo, zosmiešnilo by to obe strany. Vyhlásil to dnes belgický vicepremiér Alexander De Croo, informovala belgická verejnoprávna televízia a rádio RTBF.

Vicepremiér a zároveň predseda jednej z koaličných strán De Croo týmito slovami zareagoval na rozhodnutie belgického valónskeho regionálneho parlamentu, ktorý sa minulý týždeň postavil proti podpisu obchodnej dohody CETA. De Croo považuje obchod za motor ekonomického rozvoja a krach dohody by podľa neho ohrozil prosperitu Belgicka.

Kým regionálna vláda sa postavila proti dohode, federálna vláda v Bruseli trvá na jej podpise. Kompromis sa pokúsia dosiahnuť počas dnešných rokovaní. Podľa zdrojov denníka Guardian zložitý belgický politický systém pripúšťa možnosť, že federálna vláda nesúhlasné stanovisko regionálnej exekutívy prehlasuje.

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders dnes pred zasadnutím únijných ministrov vyjadril nádej, že rokovania dospejú do úspešného konca v utorok, alebo najneskôr vo štvrtok, keď sa začne summit lídrov EÚ v Bruseli.

Na dnešné rokovania sa upiera veľká pozornosť, pretože už v utorok by mali dohodu CETA odobriť únijní ministri zodpovední za obchod počas zasadnutia v Luxemburgu. Na 27. októbra je naplánovaný summit EÚ-Kanada, na ktorom by mali dohodu oficiálne podpísať predseda Európskej rady Donald Tusk a kanadský premiér Justin Trudeau.

Kanadský premiér minulý týždeň na možný krach dohody zareagoval veľmi kriticky. Spochybnil úlohu Európskej únie ako zoskupenia, ktoré nedokáže zabezpečiť podpis CETA, hoci o nej obe strany sedem rokov rokovali, informoval denník Guardian.

Kritici zmluvy sa obávajú, že dohoda ohrozí sociálny systém v Európe a povedie k zníženiu noriem na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a zdravia. Proti zmluve sa postavili socialistické strany, strana zelených, kresťanskí demokrati, ale napríklad aj odbory, Greenpeace a ďalšie neziskové organizácie.

Odporcovia zmluvy žiadajú nové rokovania o sporných bodoch: poľnohospodárstve, riešení sporov zmluvných strán a ochrane osobných údajov.

Rakúsky minister Mitterlehner odvolal svoje výhrady voči CETA



Rakúsky spolkový minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner, ktorý je aj vicekancelár, odvolal svoje výhrady voči dohode o zóne voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou, známou pod skratkou CETA. Predniesol ich na konferencii hajtmanov rakúskych spolkových krajín ešte 11. mája tohto roku. Informuje o tom APA.

Teraz v liste spolkovým krajinám píše, že „na základe hotovej zmluvy ako aj jej spoločného záväzného právneho výkladu o jej chápaní“, boli jeho vtedajšie námietky odstránené.

Na snímke rakúsky minister Reinhold Mitterlehner.
Foto: TASR - Michal Svítok


Minister datoval svoj list 14. októbrom. CETA v ňom charakterizuje ako vyváženú a jej ratifikácia v rakúskom parlamente by mala byť zabezpečená. V dohode sa zaručilo, že štát bude môcť regulovať normy kvality.

Namiesto arbitráže zverenej súkromným sudcom sa vytvorí systém investičných súdov, ktoré budú rozhodovať výhradách proti sporným investíciám. „Okrem toho sú prípady, o ktorých bude príslušný súd rozhodovať, výrazne obmedzené – na beznáhradové vyvlastnenie, protiprávne konanie alebo zámerné diskriminovanie kanadských investorov." Nové arbitrážne súdy začnú pôsobiť až po ratifikovaní dohody vo všetkých národných parlamentoch.

Minister Mitterlehner napokon konštatoval, že CETA ako celok je dobrou a spravodlivou dohodou, ktorá pomôže oživiť obchod a zabezpečí pracovné miesta.