Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

A. HLINA: Slovenskí poľnohospodári si zaslúžia svojho ombudsmana

Na snímke Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V agrosektore by podľa predsedu KDH malo význam zavedenie špecifického druhu daňových licencií.


Bratislava 28. novembra (TASR) - Slovenskí poľnohospodári si zaslúžia svojho ombudsmana na ich ochranu pred obchodnými systémami. Uviedol to dnes v Bratislave v návrhu novej vízie (pre agrosektor) pre Slovensko predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina na medzinárodnom podujatí Nadácie Antona Tunegu "Gazdovská konferencia".

"Jeden z návrhov, ktorý budeme predkladať, je vytvorenie úradu takéhoto typu ombudsmana, aby chránil dodávateľov výrobkov do obchodných reťazcov," povedal. Filozofiou KDH bude, že sa bude snažiť chrániť tých, čo reálne chovajú a pestujú. "Povedzme si pravdu, že poľnohospodárstvo v Európe je postavené na tom, že si štáty svojich poľnohospodárov chránia. Priekupníkov a rôznych špekulantov s pôdou však chrániť nebudeme," podčiarkol.

Ak sú jedným z predajných kanálov pre predaj agroproduktov a potravín obchodné reťazce, tak by sa malo podporovať aj vybudovanie druhého predajného kanála pre malých producentov, tzv. gazdovských trhov. Začať s ich budovaním by sa malo v krajských mestách, fungovať by podľa neho mali "za výrazne zvýhodnených daňových podmienok".

KDH by podľa Hlinu chcelo pri prenájme štátnej poľnohospodárskej pôdy zaviesť podmienku istej miery zamestnanosti na vidieku. "Primárny príjem štátu z nájmu pôdy je nič. Štát musí sledovať aj iné záujmy, napríklad dať nájomcovi podmienku zamestnať na každých 20 hektárov pôdy jedného pracovníka," poznamenal.

V agrosektore by podľa predsedu KDH malo význam zavedenie špecifického druhu daňových licencií. "Taktiež má význam hovoriť o tretej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Tento prvok by sa mohol selektívne využiť na podporu tých, čo gazdujú," doplnil.

KDH chce podľa Hlinu presadiť v medziach legislatívy zavedenie práva konzumovať domáce potraviny. EÚ podľa neho nemôže zakázať "jemné" nástroje na podporu domácej spotreby potravín, napríklad zavedením "hodín lokálpatriotizmu" do učebných osnov škôl. "Je potrebné taktiež zmeniť spoločenský status poľnohospodára, pretože v súčasnosti je ako keby zaznávaný," dodal predseda KDH.