Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prezident Kiska: Do Krompách sa nedarí pritiahnuť nových investorov

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident označil za ďalší problém aj množstvo Rómov, ktorí tvoria zhruba 20 percent miestneho obyvateľstva.

Krompachy 26. júna (TASR) – Krompachy podobne ako iné mestá v spišskom regióne trápia tie isté problémy, medzi ne patrí najmä nezamestnanosť. Uviedol to dnes počas návštevy tohto mesta prezident SR Andrej Kiska.

"V Krompachoch bol podnik Panasonic, ktorý zamestnával takmer tisíc ľudí a odišiel pred dvomi rokmi. Žiaľ, nedarí sa sem pritiahnuť nových investorov," povedal prezident. Podľa neho otcovia, ale aj mamy rodín odchádzajú do zahraničia za prácou. Väčšina ľudí, ktorí pracovali v Panasonicu, sa zamestnali, tvrdí Janka Brziaková, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi. "Problém nezamestnanosti je presne tou výzvou, ako stavať stimuly, aby skutočne noví zamestnávatelia prišli do regiónov, v ktorých nevyhnutne potrebujeme nových investorov. Vítam iniciatívu vlády, že bude dávať stimuly pre zamestnávateľov, ktorí pôjdu do regiónov, v ktorých je reálna nezamestnanosť naozaj vysoká," podotkol.

"Vzhľadom na to, že nám minister práce, sociálnych vecí a rodiny umožnil realizovať dva projekty zamerané na prepustených z Panasonicu a vytvorenie nových pracovných miest, tak aj to pomohlo," povedala Brziaková. Problém je podľa nej s ľuďmi, ktorí majú ukončené len základné vzdelanie alebo ho ukončené nemajú vôbec. "V evidencii nášho úradu je ich okolo 60 percent. Sú spustené projekty na rekvalifikáciu mladých do 29 rokov," poznamenala Brziaková.

Kiska počas rokovania s vedením mesta diskutoval aj o zdravotníctve. V Krompachoch sa nachádza nemocnica, ale podľa prezidenta trpí nedostatkom odborných lekárov, pacienti na vyšetrenie u špecialistu niekedy musia čakať aj dva či tri mesiace. "Mali by sme definovať pravidlá, na čo má nárok občan v rámci zdravotnej starostlivosti, v akom dosahu ju dosiahne a hlavne kedy," poznamenal.

Prezident označil za ďalší problém aj množstvo Rómov, ktorí tvoria zhruba 20 percent miestneho obyvateľstva. "To, ako sa dá pohnúť s rómskym problémom, je dané. Musíme sa sústrediť na vzdelanie. Rómovia, ktorí získajú stredné odborné vzdelanie, sa ľahšie zamestnajú," dodal.

Prezident v ranných hodinách položil pri Pamätníku padlých v druhej svetovej vojne veniec. Počas dnešného dňa sa stretol v Krompachoch so študentmi miestneho gymnázia, absolvuje aj návštevu Úradu práce a sociálnych vecí, kde bude diskutovať s jeho predstaviteľmi. Pracovný výjazd ukončí v priemyselnom parku.

Firmy si nevedia nájsť kvalifikovaných zamestnancov, tvrdí prezident


Hnedú priemyselnú zónu v Krompachoch vybudovali v roku 2015. Na jej výstavbu dostalo mesto v roku 2010 dotáciu šesť milión eur od štátu, pričom v nej malo nájsť prácu okolo 120 ľudí. Napriek tomu sa v nej v súčasnosti nachádzajú prázdne výrobné haly. Prezident SR Andrej Kiska dnes po stretnutí s podnikateľmi mesta Krompachy uviedol, že na Slovensku sú aj malé mestá, kde sú fungujúce priemyselné parky, často ide aj o mestá, kam nevedie diaľnica.

"Musíme spájať úsilie vlády, ktorá chce podporovať zaostalé regióny, ale aj úsilie samospráv," povedal Kiska s tým, že je potrebné urobiť niečo pre to, aby výrobné haly v priemyselných parkoch neboli prázdne. "V minulosti tu pracovalo okolo tisíc ľudí v Panasonicu, dnes ten počet výrazne klesol," povedal prezident.

Primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová poznamenala, že mesto už takmer dva roky nevie zabezpečiť investora. V Krompachoch je v súčasnosti viac ako 12-percentná nezamestnanosť. "V priemyselnom parku pracuje spoločnosť, ktorá zamestnáva 18 ľudí. Mestské zastupiteľstvo schválilo investora, s ktorým rokujeme,“ povedala.

S podnikateľmi sa prezident rozprával aj o výhodách mesta, ale aj o jeho nevýhodách. Podnikatelia sa zhodli, že základnými negatívami v oblasti zamestnávania je hlavne pre ľudí pracujúcich v kovospracujúcom priemyselne vysoká cena energií. "Naša cena energií je pri výrobe jedna z najnižších v EÚ, ale koncová cena pre spotrebiteľov patrí medzi najvyššie," skonštatoval Kiska. Podľa neho je ťažké byť konkurenciou pre štáty, kde je táto cena o 40 - 50 percent nižšia.

Podľa slov prezidenta sa počas diskusie s podnikateľmi opakovali dve témy. Prvou je školstvo a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov pre odborné profesie. Podnikatelia sa sťažovali, že mladí ľudia odchádzajú na nekvalitné vysoké školy a chýbajú odborníci v kovoobrábaní. "Aj v tejto oblasti, kde je nedostatok pracovných miest, si nevedia nájsť kvalitných zamestnancov," povedal prezident s tým, že mladí ľudia nemajú záujem o stredné odborné vzdelávanie.

Primátorka uviedla, že by chcela, aby investori prišli aj do regiónu Spiša. Podľa nej môže byť do konca roku 2019 problém zamestnať v priemyselnom parku 122 ľudí.

Druhým problémom podľa Kisku je vysoké percento rómskej populácie. Prezident sa podnikateľov spýtal aj to, koľko Rómov zamestnávajú. "Prišli sme k zisteniu, že mnohokrát aj schopných Rómov sa nedá zamestnať, pretože majú exekúcie. Hneď ako začne Róm pracovať a začne mať stály príjem, tak príde exekútor," poznamenal Kiska.

Prezident v ranných hodinách položil pri Pamätníku padlých v druhej svetovej vojne veniec, následne diskutoval s vedením mesta. Počas dnešného dňa sa stretol aj so študentmi miestneho gymnázia, absolvoval i návštevu miestneho úradu práce a sociálnych vecí.