Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

A. KISKA: Zabojujem za to, aby sa na východe žilo lepšie

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 19. marca 2015 v Stropkove spoločnosť Tesla Stropkov v rámci pracovného výjazdu v Prešovskom samosprávnom kraji. Na snímke prezident Andrej Kiska (vpravo) a generálny riaditeľ Tesla Stropkov Daniel Roth. Foto: TASR

Návštevou spoločnosti Tesla Stropkov zavŕšil dnes prezident SR Andrej Kiska ekonomickú časť svojej pracovnej cesty po severovýchode Slovenska.

Stropkov 19. marca (TASR) - Návštevou spoločnosti Tesla Stropkov zavŕšil dnes prezident SR Andrej Kiska ekonomickú časť svojej pracovnej cesty po severovýchode Slovenska.

"Tento región je skutočne regiónom, kde nezamestnanosť je absolútne základným problémom. Navštívil som však viacero úspešných firiem, ktorým sa v tomto kraji napriek všetkým problémom darí, od malých podnikateľov až po Teslu Stropkov, kde pracuje aktuálne viac ako 800 ľudí," povedal v rámci dnešnej návštevy prezident.

Východné časti Slovenska si podľa jeho slov žiadajú väčšiu podporu, pokiaľ ich nespoja s ostatnými oblasťami diaľnice či rýchlostné cesty. "Chcem si s tímom svojich poradcov podrobne rozobrať všetky podnety, ktoré mám z tohto regiónu, a následne si sadnúť či s ministrom hospodárstva, alebo ministrom financií, aby sme spoločne uvažovali o stimuloch, ktoré by tu skutočne pomohli riešiť problém nezamestnanosti," priblížil prezident pre TASR.

Stovkám zamestnancov, ktorí ho privítali v areáli stropkovskej Tesly, dnes prisľúbil, že zabojuje za to, aby sa na východe žilo lepšie. Vyzdvihol pri tom zároveň ich zamestnávateľa, ktorí patrí k najväčším v regióne a už dlhé desaťročia dáva prácu Stropkovčanom a ľuďom z okolia. "Tento podnik tu stále je, aj keď sa mnohé ďalšie z východného Slovenska stratili," podčiarkol Kiska.

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 19. marca 2015 v Stropkove spoločnosť Tesla Stropkov v rámci pracovného výjazdu v Prešovskom samosprávnom kraji. Snímka z prevádzky lisovne plastov.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Počiatky Tesly Stropkov siahajú do 60 rokov minulého storočia, keď tam začal svoju činnosť elektrotechnický závod národného podniku Tesla Liptovský Mikuláš. Spoločnosť sa v súčasnosti zaoberá výrobou plastových a piezokeramických komponentov pre automobilový priemysel, špeciálnych telefónnych prístrojov, domácich dorozumievacích prístrojov – "vrátnikov", elektroinštalačného materiálu, stavebných zámkov, spolupracuje ďalej aj pri výrobe registračných pokladníc a ďalších výrobkov.

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 19. marca 2015 v Stropkove spoločnosť Tesla Stropkov v rámci pracovného výjazdu v Prešovskom samosprávnom kraji. Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) sa zdraví so zamestnancami.
Foto: TASR/Milan Kapusta


"Čo sa týka rozvoja či investícií, financujeme ich z vlastných prostriedkov bez pomoci úverov. Naša produkcia smeruje v objeme asi 73 % na export hlavne do Francúzska, Nemecka a Českej republiky. Spoločnosť je momentálne v dobrej ekonomickej kondícii s tržbami na úrovni približne 20 miliónov eur ročne. Dosahujeme zisk, zamestnanosť vo firme je stabilizovaná," informoval TASR ekonomický riaditeľ Tesly Jaromír Žak.