Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

MARCINČIN: Zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov je cenený

Na snímke Anton Marcinčin. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom stretnutí s predstaviteľmi 10 najmenej rozvinutých okresov SR bolo bilancovať plnenie akčných plánov za roky 2016 a 2017 a pripraviť priority pre budúci rok.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Rok po schválení akčných plánov rozvoja najmenej rozvinutých okresov (NRO) splnomocnenec vlády Anton Marcinčin absolvoval stretnutia s partnermi v desiatich okresoch SR patriacich medzi najmenej rozvinuté. Pozvanie na viaceré stretnutia v okresoch prijali aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, zástupcovia z ministerstva dopravy, VÚC, starostovia obcí a sociálno-ekonomickí partneri. Informoval o tom dnes sekretariát splnomocnenca vlády SR pre NRO.

Cieľom stretnutí bolo bilancovať plnenie akčných plánov za roky 2016 a 2017 a pripraviť priority pre budúci rok. Podľa splnomocnenca vlády "okresy vysoko hodnotia možnosti, ktoré im poskytuje zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov, zároveň však veľmi konštruktívne žiadajú o prijatie ďalších krokov potrebných na zvrátenie nepriaznivého vývoja a využitie svojho hospodárskeho potenciálu".

Účastníkov najviac zaujímalo zjednodušenie a urýchlenie vyplácania regionálneho príspevku a zvýšenie zodpovednosti okresov, ktoré má priniesť novelizovaný zákon o podpore NRO. Pripravované zmeny by mohli ešte v tomto roku pomôcť úspešne napĺňať akčné plány aj v týchto regiónoch. Okresy oceňujú vôľu vlády zefektívniť procesy akčných plánov a legislatívne zmeny pripravované splnomocnencom.

Podnikatelia aj samosprávy upozorňovali na rastúci nesúlad medzi počtom ponúkaných pracovných miest a záujmom nezamestnaných. Marcinčin bude v spolupráci s Ravaszom v blízkej dobe iniciovať diskusiu so zapojením ministerstiev, podnikateľov a ďalších partnerov s cieľom nájsť konkrétne riešenia zvyšujúce zamestnanosť na legálnom trhu práce.