Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

A. MARCINČIN: Pri pomoci regiónom treba znížiť byrokraciu

Anton Marcinčin Foto: Tablet.TV

O akčných plánoch, ktoré majú podporovať slovenské regióny, hovorí splnomocnenec Vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton MARCINČIN.

Bratislava 22. júna 2017 (TABLET.TV) – Už viac ako rok uplynul od začatia akčných plánov na podporu najmenej rozvinutých regiónov. Čo sa za ten čas podarilo a čo zatiaľ nie, o tom hovorí vládny splnomocnenec pre podporu najmenej rozvinutých regiónov Anton Marcinčin.



Dvanástka najmenej rozvinutých okresov má iniciovať a plniť akčné plány, ktoré majú vytvoriť nové pracovné miesta a zvýšiť ich ekonomický potenciál. Marcinčin priznal, že postup ich realizácie je pomalý.

„V regiónoch chýbajú technické kapacity. Tie sú dôležitým centrom pre komunikáciu smerom k nášmu úradu aj k regiónom. Brzdí ju veľká byrokracia na oboch stranách. Paradoxne, peňazí je dosť, ale je problém ich zmysluplne minúť. Máme z dispozícii 20 miliónov eur, na účtoch ich ostáva stále 17,5 milióna,“ povedal Marcinčin.

Prvé projekty v regiónoch sa týkajú odpadového hospodárstva, zavedenie vodovodov a kanalizácie. Podľa Marcinčina ekonomickú perspektívu majú aj ďalšie oblasti. „Míňame peniaze na sociálne dávky, no mali by sme využívať našu pracovnú silu, podnebie, pôdu, ktorú máme. Keď v Rakúsku môžu robiť 4% obyvateľstva v poľnohospodárstve, prečo by to nešlo aj u nás, kde v tomto sektore pracujú 3% ľudí? Okrem toho Slovensko a Česko sú asi jediné štáty v EÚ, kde sa nepodporujú malé farmy, malé rodinné firmy, ale podporujú obrovských agrobarónov s tisíckami hektárov pôdy. Perspektívne je využitie surovín ako čadič a magnezit v okolí Rožňavy, či drevospracujúci priemysel s nevyužívanými kapacitami,“ dodal Marcinčin.