Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Merkelová: Summit EÚ a Ázie ukázal, že uznali výhody voľného obchodu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas tlačovej konferencie po rokovaniach za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli 18. októbra 2018. Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ sa vo štvrtok na summite v Bruseli pokúsili pokročiť dopredu v oblasti zintenzívňovania spolupráce s krajinami severnej Afriky a posilňovania vonkajších hraníc Únie. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka to vyhlásila v piatok.

Brusel 19. októbra (TASR) - Summit Ázie a Európskej únie (EÚ) v Bruseli ukázal, že dve tretiny sveta sa zaviazali k multilateralizmu a uznali výhody voľného obchodu. Vyhlásila to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Summit ukazuje, že krajiny z Európy a Ázie sa zoskupili, chcú obchodovanie založené na pravidlách a prisľúbili mnohostrannosť," povedala. Pripomenula, že je to dôležitý signál vzhľadom na to, že Európa a Ázia predstavujú takmer dve tretiny svetového hrubého domáceho produktu (HDP), obchodu aj obyvateľstva.

"Našou témou je vytváranie spojení, napríklad dohodami o voľnom obchode. Môžeme ukázať, že ide o vytváranie situácií, ktoré prinášajú víťazstvo každému," vyhlásila a dodala, že je jasné, že ak jeden profituje, aj druhý má z toho zisk.