Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Angela Merkelová vyzvala na opätovnú aktiváciu rokovaní o TTIP

Na snímke zľava americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas stretnutia v predvečer summitu členov skupiny G20, ktorá združuje najvýznamnejšie vyspelé a rozvojové krajiny sveta v nemeckom Hamburgu vo štvrtok 6. júla 2017. Foto: TASR/AP

Merkelová na podnikateľskom fóre v Mníchove zdôraznila, že transatlantická dohoda zostáva súčasťou jej plánov.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na opätovnú aktiváciu rokovaní o obchodnej dohode medzi USA a EÚ. Podľa nej je Washington pripravený na nové rokovania, aj keď z nich prezident Donald Trump po nástupe do funkcie začiatkom roka vycúval.

Merkelová na podnikateľskom fóre v Mníchove zdôraznila, že transatlantická dohoda zostáva súčasťou jej plánov. Domnieva sa, že nová americká administratíva je pripravená na takéto rokovania.

Kancelárka má v tomto smere veľkú podporu nemeckých podnikov. Merkelová pomáhala hnať dopredu už predchádzajúce rokovania za bývalej administratívy prezidenta Baracka Obamu. Trump pritom v predvolebnej kampani, naopak, útočil na všetky obchodné dohody, o ktorých začal rokovať jeho predchodca, vrátane dohody s EÚ s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). Tvrdil, že ohrozujú pracovné miesta v USA.

Merkelová opätovne otvorila tému voľného obchodu aj na nedávnom summite lídrov skupiny G20 v Hamburgu a sľúbila, že bude pokračovať v boji proti protekcionizmu a podporovať otvorené trhy.

Trump si zase na summite neodpustil kritické poznámky na adresu Nemecka a ďalších krajín, ako sú Čína a Japonsko, ktoré majú s USA veľké obchodné prebytky.

Ale americký minister obchodu Wilbur Ross povedal minulý mesiac na konferencii, ktorú zorganizovali Merkelovej kresťanskí demokrati (CDU), že Trump je už otvorený myšlienke na obnovenie rozhovorov o TTIP.

Kancelárka na fóre povedala zhruba 1500 prítomným podnikateľom: "Opakovane sa ukázalo, že otvorené trhy prinášajú ekonomické výhody, a to platí pre všetkých zúčastnených."

Na záver pripomenula, že globalizácia je faktom, či chceme, alebo nie.