Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

A. NOVAK: Rusko neplánuje úplne zrušiť tranzit plynu cez Ukrajinu

Ruský minister pre energetiku Alexander Novak. Foto: TASR/AP

Preprava plynu by mohla do určitej miery pokračovať aj po skončení terajšej zmluvy, no v prípade nevýhodných podmienok Rusko nový kontrakt nepodpíše.

Moskva 15. januára (TASR) - Rusko neplánuje úplne zrušiť tranzit plynu cez Ukrajinu po tom, ako sa súčasná zmluva medzi krajinami skončí. Povedal to dnes v rozhovore pre televíziu RBC ruský minister energetiky Alexander Novak s tým, že konečné rozhodnutie padne po rokovaniach predstaviteľov ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom a ukrajinskej firmy Naftogaz. Informovala o tom agentúra TASS.

"Je možné, že aj po roku 2019 sa bude touto trasou prepravovať určitý objem plynu, no bude to do veľkej miery závisieť od rozhovorov medzi Gazpromom a Naftogazom v období pred ukončením súčasného kontraktu," povedal Novak.

Pôvodne ruská strana dávala najavo, že po roku 2019 sa tranzit plynu cez Ukrajinu skončí, v poslednom období ale vyjadrenia zmiernila a Novak, ako aj šéf Gazpromu Alexej Miller uviedli, že preprava plynu by mohla do určitej miery pokračovať aj po skončení terajšej zmluvy, no v prípade nevýhodných podmienok Rusko nový kontrakt nepodpíše.