Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A. Ryšavý: Zásoby prírodných diamantov sa znižujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žlté diamanty, rovnako ako ružové a modré, patria medzi vysoko žiadané farebné diamanty.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Svetový obchod s farebnými diamantmi má novú métu – žltý diamant z afrického Lesotha. Spoločnosť Gem Diamonds z Lesotha ukázala verejnosti a médiám svoj nový objav - žltý diamant s váhou 114,2 karátu.

"Svetový trh s farebnými diamantmi je komplexný a vysoko špecializovaný. Táto komodita je obchodovaná iba vo veľmi nízkom a limitovanom objeme, má vyhranenú skupinu kupcov, ceny sa odvíjajú od výnimočných príležitostí a aj minimálny rozdiel farby diamantu môže mať obrovský vplyv na jeho cenu. Už len trocha vyššia sýtosť farby spôsobuje astronomický rozdiel v cene pri rovnakej veľkosti diamantu. Predpokladám, že tento žltý diamant pôjde do dražby a v šperku bude exkluzívne spracovaný pre svojho budúceho majiteľa. Veľkosť kameňa ho predurčuje na osadenie do prívesku alebo do náhrdelníka," povedal Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds.

Ako uviedol pre TASR, žltý diamant preslávila slávna šperkárska značka, ktorá ho "obsadila" do ikonického filmu Raňajky u Tiffanyho a požičiavala ho herečke Audrey Hepburnovej na fotenie. Žlté diamanty sa tešia vysokej obľube v podobe snubných prsteňov či náušníc. V kombinácii s bielym zlatom a nadčasovým dizajnom sa šperky so žltými diamantmi stávajú vhodným artiklom na investičnú kúpu.

Baňa Letšeng, kde bol kameň vyťažený, zaznamenala v roku 2019 pokles produkcie v porovnaní s minulým rokom. Je to predzvesťou toho, že zásoby prírodných diamantov sa míňajú a ich ceny budú postupne stúpať. Podľa predikcií hrozí svetu nedostatok diamantov už v roku 2030. Pri farbených diamantoch bude tento nedostatok ešte zreteľnejší, pretože štatistiky hovoria, že na 10.000 vyťažených diamantov je iba jeden farebný.

Žlté diamanty, rovnako ako ružové a modré, patria medzi vysoko žiadané farebné diamanty. Ceny žltých diamantov klesli v druhom kvartáli roku 2019 o 0,8 percenta. Avšak tento pokles cien bol ovplyvnený predovšetkým výrazným poklesom cien o 2,7 percenta v kategórii žltých diamantov s váhou 1 karátu. Prekvapivý nárast cien však zaznamenali žlté diamanty s váhou 8 karátov, kde ceny vzrástli o 2,1 percenta v porovnaní s prvým kvartálom roku 2018, keď zaznamenali pokles o 4,8 percenta.