Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

A. T. Textil v Tisovci trápi nedostatok šičiek a čínska konkurencia

Na snímke šičky v Makyte Púchov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Odevný priemysel v Tisovci má históriu dlhú niekoľko desaťročí.


Tisovec 19. marca (TASR) – Nedostatok kvalitnej pracovnej sily a konkurencia zo strany čínskych výrobcov textilu sú najväčšími problémami, ktoré ovplyvňujú výrobu v pobočke firmy A. T. Textil v Tisovci v okrese Rimavská Sobota. Pre TASR to uviedla vedúca výroby Adriana Zavadinková, ktorá v miestnom odevnom priemysle pôsobí už 25 rokov.

"Kedysi školy chrlili každý rok množstvo krajčírok. Teraz však už v okolí nie je ani jediná škola, ktorá by ich produkovala. V súčasnosti to ani nie je atraktívne povolanie a mladé dievčatá už vôbec nemajú záujem pracovať v tomto odvetí," načrtla Zavadinková. Nezáujem mladých žien o túto profesiu podľa nej potvrdzuje aj skutočnosť, že najmladšia z 25 šičiek v tisovskom A. T. Textile má 33 rokov. "Kvalitné šičky by sa u nás určite uplatnili. Dve by som vedela okamžite zamestnať," dodala.

Výrazným problémom je tiež konkurencia zo strany čínskych výrobcov textilu. "Cenou im určite nie sme schopní konkurovať. Len samotná výrobná cena je u nás vyššia ako finálny výrobok v čínskom obchode. Kvalitou sme však na vyššej úrovni, či už ide o materiály, alebo výrobu," porovnala vedúca výroby s tým, že práve to je dôvod, vďaka ktorému sa dokážu presadiť na západných trhoch, kde je kúpyschopnosť vyššia a zákazníci dokážu oceniť kvalitu. "Na vývoz, predovšetkým do Rakúska, smeruje drvivá väčšina našej produkcie. Tvorí ju dámska konfekcia, predovšetkým dámske nohavice a tričká," priblížila.

Napriek čínskej konkurencii a ďalším negatívnym faktorom sa spoločnosti v súčasnosti ekonomicky darí. "Máme dostatok objednávok a robíme aj nadčasy. Mesiace apríl-máj sú silne pokryté a budúci mesiac už začíname vyrábať kolekcie aj na zimu 2016," povedala Zavadinková, podľa ktorej sa objednávky v súčasnosti už vrátili na predkrízovú úroveň.

Odevný priemysel v Tisovci má históriu dlhú niekoľko desaťročí. Počas minulého režimu fungoval v meste odštepný závod Zornice Bánovce nad Bebravou, z ktorého v 90. rokoch vznikla nová spoločnosť Vanda. Tá vo svojom vrcholnom období zamestnávala približne 280 ľudí a špecializovala sa na šitie dámskeho oblečenia. V roku 2008 zmenila majiteľov a približne rok nato skončila v konkurze.

O niekoľko mesiacov ju v rovnakých výrobných priestoroch vystriedala firma Emkatex, ktorá sa orientovala výhradne na šitie pánskych košieľ. V roku 2013 na jej základoch vznikla súčasná pobočka spoločnosti A. T. Textil vo Vrbovom v okrese Piešťany. Uvedená pobočka patrí dnes medzi posledných zástupcov textilného priemyslu v regióne Gemer a Novohrad.