Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

A. Tsipras telefonoval s A. Merkelovou o gréckom dlhu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a Alexisom Tsiprasom na spoločnej fotografii. Foto: TASR/AP

Spor okolo pokračovania pomoci pre Grécko trvá už niekoľko mesiacov.

Atény 17. mája (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras telefonoval pred hlasovaním o nových úsporných opatreniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ústrednou témou rozhovoru bol grécky dlh, uviedla kancelária gréckeho premiéra. Aktuálne má grécky verejný dlh hodnotu 315 miliárd eur, čo predstavuje 179 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Merkelová a Tsipras sa dohodli, že problém je "potrebné" a "možné" vyriešiť na najbližšom zasadnutí Euroskupiny, ktoré sa bude konať 22. mája. Ďalšími témami rozhovoru podľa Tsiprasovej kancelárie boli vzťahy Európskej únie (EÚ) s Tureckom a utečenecká kríza. Spolková vláda sa k obsahu rozhovoru odmietla vyjadriť.

Spor okolo pokračovania pomoci pre Grécko trvá už niekoľko mesiacov. Medzinárodný menový fond (MMF) a Atény požadujú opatrenia, ktoré znížia grécku dlhovú záťaž na udržateľnú úroveň. MMF tým podmieňuje svoju ďalšiu účasť na záchrannom balíku. Podľa gréckeho ministerstva financií sa aktuálne diskutuje o predĺžení splatnosti úverov a stabilných úrokových sadzbách.

Grécky parlament by mal hlasovať o novom úspornom balíku, ktorého súčasťou sú ďalšie škrty dôchodkov a zvýšenie daní, vo štvrtok (18. 5.) večer. Jeho schválenie je podmienkou pokračovania finančnej pomoci.