Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

A. Záborská kritizuje vládu za zrušenie rodinného stavebného sporenia

Na archívnej snímke Anna Záborská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stavebné sporenie podľa KÚ v mnohých krajinách doposiaľ umožnilo priebežný rast životnej úrovne bez ohľadu na kolísanie ekonomiky, výkyvov finančných trhov a úrokov hypoték.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Predsedníčka strany Kresťanská únia (KÚ) Anna Záborská kritizuje vládu za zrušenie tzv. rodinného stavebného sporenia, ktoré malo začať platiť od 1. januára 2024. Podľa nej z legislatívy vypúšťa pojem "domácnosť", ktorú tvoria manžel, manželka a ich deti. KÚ považuje tieto kroky vlády za nepochopiteľné a protirodinné, informovala strana v utorok.

"Vyzývali sme novú vládu, aby stiahla návrh novely zákona o stavebnom sporení. Žiaľ, vláda Roberta Fica (Smer-SD) pokračuje vo svojom protirodinnom kurze. Rodina je základ národa a štátu a štát má povinnosť rodiny podporovať. Namiesto toho vláda vypočula progresívne hlasy a rodinné stavebné sporenie navrhla zrušiť," kritizovala Záborská.

Stavebné sporenie podľa KÚ v mnohých krajinách doposiaľ umožnilo priebežný rast životnej úrovne bez ohľadu na kolísanie ekonomiky, výkyvov finančných trhov a úrokov hypoték.

"Argument, že stavebný sporiteľ, ktorý je členom domácnosti, teda manžel alebo manželka, je oproti sporiteľovi, ktorý nie je členom domácnosti, neprimerane zvýhodnený, považujem za prejav arogancie a ľahostajnosti k tým, ktorí vychovávajú deti, budujú pre ne bezpečné rodinné zázemie a podstatnou mierou sa podieľajú nielen na rozvoji ekonomiky, ale i celej spoločnosti," dodala Záborská.

V súčasnosti si podľa podpredsedu strany Richarda Vašečku sporí alebo spláca približne 600.000 občanov. "Je potrebné zdôrazniť, že táto forma financovania bývania významne pomáha rodinám v regiónoch. A to najmä v čase, keď sú hypotekárne úvery čoraz menej dostupné a stavebné sporenie sa stáva ešte dôležitejším nástrojom na získanie nového bývania," doplnil Vašečka.