Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vyhliadky trhu s PC sú najlepšie za dlhé roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem zvýšenia záujmu o ultratenké dizajnové notebooky je príčinou aj stúpajúci dopyt firiem.

Berlín 26. augusta (TASR) - Trh osobných počítačov (PC) podľa taiwanského výrobcu Acer aktuálne rastie aj napriek naďalej komplikovanému prostrediu.

Okrem zvýšenia záujmu o ultratenké dizajnové notebooky je príčinou aj stúpajúci dopyt firiem, uviedol Wilfried Thom, ktorý má v rámci spoločnosti Acer na starosti západoeurópske operácie, v rozhovore pre agentúru DPA. "Vyhliadky sú najlepšie za dlhé roky," myslí si Thom. Motorom zlepšovania trhu s PC je digitalizácia v rôznych oblastiach.

Zatiaľ čo kedysi určovalo zaobstarávanie počítačov vo firmách IT oddelenie, v súčasnosti sú to čoraz častejšie samotní zamestnanci, keďže tí mladí už vyrástli v ére internetu. Trendom je, že aj firmy "prestávajú kupovať sivé škatule" a radšej si vyberajú dizajnové prístroje, ktoré sú výrazne ľahšie, tenšie a výkonnejšie než pred 10 rokmi.

Podľa posledného prieskumu poradenskej spoločnosti Gartner predaj PC firmám v Nemecku v 2. kvartáli vyskočil o 7,3 %. Predaj súkromným zákazníkom však padol o 17,5 %, čo je trend, ktorý bude podľa analytikov pokračovať.

Ďalší impulz pre trh s PC očakáva Thom od Microsoftu, ktorý v januári 2020 ukončí podporu ešte často používaného operačného systému Windows 7.