Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: A. Danko: Vedeniu automobilky Kia ďakujem za dialóg s odborármi

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vpravo) a predseda Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek počas tlačového brífingu v Žiline 27. marca 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V podstate môžeme povedať, že v histórii spoločnosti Kia Motors Slovakia ide o historicky najvyšší nárast platového odmeňovania našich zamestnancov, uviedol Bačé.

Teplička nad Váhom 27. marca (TASR) - Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko poďakoval po dnešnom stretnutí s vedením spoločnosti Kia Motors Slovakia v závode v Tepličke nad Váhom za dialóg, ktorý vedie so zástupcami Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO Kia Žilina.

"Je pre nás veľkou cťou, že Kia si v minulosti vybrala Slovensko ako cieľovú destináciu. A môžeme sa hrdo hlásiť k tomu, že sa podieľame aj my, Slováci, na výrobe najkvalitnejších motorových vozidiel. A je prirodzené, že vzniká aj požiadavka mzdového ohodnotenia. S veľkou spokojnosťou konštatujem, že ma pán prezident informoval, že našli dialóg, aby nevybíjali svoju silu v mediálnych pretekoch. Aby sa mohli sústrediť na výrobu tých najlepších áut," povedal Danko.



Hovorca automobilky Jozef Bačé doplnil, že o konkrétnych sumách a výške jednotlivých finančných ohodnotení, či už do základnej mzdy alebo do príplatku za prácu v noci, bude spoločnosť komplexne informovať v utorok (28.3.) po podpise dohody so zástupcami odborovej organizácie OZ KOVO Kia. "V podstate môžeme povedať, že v histórii spoločnosti Kia Motors Slovakia ide o historicky najvyšší nárast platového odmeňovania našich zamestnancov," uviedol Bačé.



Odborári v závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom sa dohodli so zamestnávateľom na dodatku č. 3 ku kolektívnej zmluve, ktorý zvyšuje mzdy zamestnancom o 75 eur a príplatok za prácu v noci o 36 centov.

Stretnutie s predsedom NR SR ocenil aj predseda ZO OZ KOVO Kia Žilina Miroslav Chládek. "V prvom rade by som chcel poďakovať predsedovi Národnej rady za to, že si našiel na nás čas a že nás vypočul. Hlavne v mene zamestnancov Kia Motors Slovakia. Som veľmi rád, že si niekto všíma túto tému, ktorá je taká závažná a dôležitá pre všetkých občanov. A to je výrazne podhodnotené mzdové ohodnotenie zamestnancov na Slovensku," zdôraznil Chládek.

Predseda NR SR zároveň upozornil na problém zamestnávateľov s kvalifikovanou pracovnou silou. "Sme pripravení aj z pozície školstva hľadať čo najoptimálnejšie podmienky pre vzdelávanie našich detí. Zároveň musíme spoločne hľadať aj nové motivačné stimuly pre ľudí," podotkol predseda parlamentu s tým, že problémy treba riešiť v regióne, nie z kancelárie.

"Ak bude štát počúvať pripomienky zamestnávateľov a požiadavky robotníkov, nastavíme sa na správnu cestu, ktorá zamedzí šialeným extrémistom dostať sa k moci," uzavrel Danko.