Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ADB zhoršila odhad rastu rozvíjajúcich sa ekonomík Ázie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Naopak, rast indickej ekonomiky ponechala banka na pôvodne odhadovanej úrovni.

Manila 16. júla (TASR) - Ázijská rozvojová banka (ADB) znížila prognózu rastu rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík, pričom ako jeden z hlavných dôvodov uviedla slabšiu než očakávanú ekonomickú aktivitu v Číne. Informoval o tom portál RTTNews.

Banka v súčasnosti odhaduje, že rast v regióne dosiahne tento rok 6,1 %, zatiaľ čo v ostatnej prognóze z marca predpokladala 6,3-% rast. Rovnako znížila aj odhad rastu rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík v roku 2016, a to zo 6,3 % na 6,2 %.

Dôvodom je podľa ADB najmä spomaľovanie tempa hospodárskeho rastu v Číne. Čínska ekonomika by podľa novej prognózy ADB mala tento rok dosiahnuť 7-% rast, zatiaľ čo v marci počítala s rastom na úrovni 7,2 %. V budúcom roku očakáva ADB spomalenie tempa rastu na 6,8 %.

Naopak, rast indickej ekonomiky ponechala banka na pôvodne odhadovanej úrovni. To znamená, že ekonomika Indie by podľa ADB mala v súčasnom finančnom roku vzrásť o 7,8 % a v budúcom o 8,2 %.

Čo sa týka významného regiónu juhovýchodnej Ázie, ADB očakáva, že ekonomický rast v tomto regióne dosiahne v roku 2015 len 4,6 %. V marci ešte očakávala rast na úrovni 4,9 %. Dôvodom zhoršenia prognózy sú slabšie než pôvodne očakávané ekonomické výsledky Indonézie, Thajska a Singapuru v 1. polroku. Na budúci rok počíta ADB s rastom v regióne o 5,1 %, zatiaľ čo v marci očakávala rast o 5,3 %.