Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ADB zhoršila odhad rastu v Ázii, dôvodom je spor USA a Číny

Foto: TASR/AP

V prípade roka 2018 ponechala ADB prognózu hospodárskeho rastu nezmenenú. To znamená, že aj naďalej očakáva, že tento rok vzrastie ekonomika rozvíjajúcich sa ázijských krajín o 6 %.

Manila 26. septembra (TASR) - Ekonomický rast v rozvíjajúcich sa ázijských krajinách sa v nasledujúcom roku spomalí o trochu viac, než sa pôvodne očakávalo. Uviedla to v stredu Ázijská rozvojová banka (ADB) s tým, že príčinou očakávaného slabšieho tempa rastu je obchodný spor medzi Washingtonom a Pekingom.

V prípade roka 2018 ponechala ADB prognózu hospodárskeho rastu nezmenenú. To znamená, že aj naďalej očakáva, že tento rok vzrastie ekonomika rozvíjajúcich sa ázijských krajín o 6 %. Na budúci rok ale odhad mierne zhoršila a namiesto pôvodného spomalenia rastu na 5,9 % teraz počíta s jeho spomalením na 5,8 %.

Ako povedal hlavný ekonóm ADB Jasujuki Sawada, rast v regióne podporujú najmä silný dopyt zo strany Číny a Indie, čo pomáha zmierňovať nepriaznivé externé vplyvy. Najväčším rizikom pre pokračovanie stabilného rastu ekonomiky však podľa neho v nasledujúcom období bude ďalšia eskalácia obchodného sporu medzi Čínou a USA, ktorá môže narušiť cezhraničné výrobné väzby.