Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Advokáti motoristov v USA zarobia na dieselgate stámilióny dolárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Volkswagen sa v septembri 2015 priznal k používaniu nelegálneho softvéru, ktorý rozpoznával testovací režim a podľa toho zapol čistenie výfukových plynov.


San Francisco 23. júla (TASR) - Mamutie súdne spory súvisiace s emisným škandálom v USA prinášajú nemalé peniaze aj právnikom, ktorí v rámci hromadných žalôb zastupujú amerických motoristov.

Sudca Charles Breyer v piatok 21. júla schválil pre advokátov sumu 125 miliónov USD (107,37 milióna eur) na pokrytie súdnych trov a ďalších nákladov. Táto suma sa týka právnikov, ktorí zastupujú zhruba 88.500 majiteľov dieselov s trojlitrovými motormi, u ktorých sa preukázala prítomnosť nelegálneho softvéru.

Breyer schválil aj 175 miliónov USD pre advokátov takmer 500.000 majiteľov áut s dvojlitrovými dieselmi. Právnici tak získajú celkovo 300 miliónov USD, čím ich hodinové mzdy v prvej uvedenej skupine dosiahnu 462 USD a v druhej 529 USD.

Volkswagen sa v septembri 2015 priznal k používaniu nelegálneho softvéru, ktorý rozpoznával testovací režim a podľa toho zapol čistenie výfukových plynov. Koncern doteraz v Severnej Amerike minul na mimosúdne vyrovnania 22,6 miliardy eur.