Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aerolínie EgyptAir plánujú kúpiť lietadlá od Bombardieru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre Bombardier je to po problémoch v Spojených štátoch pozitívna správa.

Dubaj 14. novembra (TASR) - Egyptská letecká spoločnosť EgyptAir podpísala predbežnú dohodu o kúpe 12 lietadiel CS300 od kanadskej spoločnosti Bombardier. Hodnota kontraktu sa odhaduje na vyše 1 miliardu USD.

Dohoda, ktorú oznámili a podpísali v utorok na leteckej výstave v Dubaji, zahrňuje okrem plánovanej kúpy 12 lietadiel aj opciu na kúpu ďalších 12 strojov. Hodnota kontraktu, ktorá by pri 12 lietadlách mala dosiahnuť 1,1 miliardy USD (936,57 milióna eur), by sa v prípade využitia opcie vyšplhala na 2,2 miliardy USD.

Pre Bombardier je to po problémoch v Spojených štátoch pozitívna správa. Koncom septembra americké ministerstvo obchodu oznámilo, že sa na lietadlá CSeries rozhodlo uvaliť predbežné clo vo výške približne 220 %. Neskôr clo ešte zvýšilo na takmer 300 %. Urobilo tak po tom, ako v apríli americký Boeing vyhlásil, že Bombardier dostal od kanadskej a britskej vlády, ako aj od vlády provincie Quebec vysoké dotácie.

Bombardier na to reagoval presunutím väčšinového podielu v programe výroby dopravných lietadiel radu CSeries pod európskeho výrobcu lietadiel Airbus. Tento krok tak môže problém Bombardieru v USA vyriešiť. Centrála pre CSeries síce zostane v Montreale, druhá výrobná linka pre lietadlá s kapacitou 100 až 150 miest by však mohla vzniknúť v závode Airbusu v meste Mobil v americkom štáte Alabama. To podľa vedenia Bombardieru umožní získať bezproblémový prístup na americký trh a zároveň zvýšiť predaj lietadiel.