Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Africké ekonomiky by sa mali tento rok zrýchliť

Foto: climatepolicyinitiative.org

Vyplýva to z najnovšej prognózy pre Afriku, ktorú spoločne vypracovali Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Africká rozvojová banka a OSN.

New York 25. mája (TASR) - Africké ekonomiky by sa mali tento rok zrýchliť, ale tempo ich rastu sa ešte nevráti na úroveň pred globálnou krízou. Dôvodom sú nízke ceny ropy a najmä neisté vyhliadky svetovej ekonomiky. Vyplýva to z najnovšej prognózy pre Afriku, ktorú spoločne vypracovali Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Africká rozvojová banka a OSN. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa ich odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Afriky ako celku tento rok zvýši o 4,5 % a v roku 2016 by mohol vzrásť o 5 % v závislosti od tempa rastu ázijských ekonomík.

V správe sa zároveň upozorňuje, že nízke ceny ropy a komodít a tiež neistý vývoj globálneho hospodárstva, dôsledky epidémie vírusu Ebola v západnej Afrike, ako aj neistý politický vývoj v niektorých afrických štátoch môžu brzdiť návrat k hospodárskemu rastu na úroveň pred krízovým rokom 2008.

Čo sa týka priamych zahraničných investícií, v prognóze sa uvádza, že by mali dosiahnuť tento rok 73,5 miliardy USD (66,90 miliardy eur), a to najmä vďaka čínskym investíciám na tzv. zelených lúkach v Afrike.

V dokumente sa ďalej konštatuje, že transformujúce sa ekonomiky potrebujú zvýšiť produktivitu, a to podporou výroby, rozvojom služieb a modernizáciou poľnohospodárstva. To si vyžaduje kvalifikovanejšiu pracovnú silu, preto je potrebné zlepšiť úroveň vzdelávania a rozvíjať programy na dosiahnutie tohto cieľa.

(1 EUR = 1,0978 USD)