Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Africký mor ošípaných už ohrozuje Slovensko zo všetkých strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Chovatelia ošípaných by podľa odporúčaní mali hermeticky uzavrieť svoje chovy a dbať na prísnu dezinfekciu priestorov, techniky i áut.

Nitra 27. októbra (TASR) – Územie Slovenska sa stále darí uchrániť pred africkým morom ošípaných. V Nitre to v piatok potvrdila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Ako pripomenula, prvé prípady moru sa objavili už v roku 2014, predovšetkým v Poľsku, v pobaltských krajinách a na Ukrajine.

V auguste tohto roku už bola nákaza zaznamenaná aj v Českej republike. „Africký mor ošípaných máme tesne za hranicami. Ide o ochorenie, ktoré okrem diviakov následne ohrozuje ošípané v hospodárskych chovoch. Nedávno sa nám podarilo ochrániť chovy hydiny pred vtáčou chrípkou, keď Slovensko bolo jedna z mála krajín, kde sa nevyskytla. Dúfame, že sa nám podarí zastaviť aj africký mor ošípaných, ktorý ohrozuje Slovensko zo západu, zo severu, z východu, ale už aj z juhu. Túto hrozbu vôbec nepodceňujeme,“ skonštatovala Matečná.

Ako pripomenul ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš, africký mor ošípaných je veľmi závažný problém. Na túto vysoko infekčnú chorobu v súčasnosti neexistuje liek a pri nakazených zvieratách je takmer 100-% úmrtnosť. Najbližšie k Slovensku sa mor vyskytol v Čechách v Zlínskom kraji, iba niekoľko desiatok kilometrov od slovenských hraníc. Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy ČR Zbyňka Semeráda sa tu však pomocou mimoriadnych opatrení podarilo nákazu izolovať v jej ohnisku s rozlohou niekoľkých štvorcových kilometrov.

Podľa Bíreša Slovensko už prijalo rázne biologické opatrenia, ktoré by mali riziko rozšírenia nákazy na Slovensku zminimalizovať. V tejto súvislosti vyzval predovšetkým poľovníkov, farmárov a chovateľov ošípaných na prijatie mimoriadne prísnych opatrení. „Treba si uvedomiť, že v prípade objavenia sa afrického moru ošípaných nastúpia tvrdé represie, pri ktorých bude nutné utratiť celé chovy,“ pripomenul Bíreš.

Chovatelia ošípaných by podľa odporúčaní ŠVPS SR mali hermeticky uzavrieť svoje chovy a dbať na prísnu dezinfekciu priestorov, techniky i áut. Veľké riziko šírenia nákazy predstavujú aj ľudia, pre ktorých vírus nie je nebezpečný, môžu ho však prenášať na odeve alebo v potravinách, ktoré si prinesú z domu. „V chovoch musí byť úplný zákaz vstupu ľuďom, ktorí tam nepracujú. Personál sa musí pred vstupom prezliekať, úplne! Samozrejme, musí byť vydaný zákaz nosenia si potravín z domu. Treba si uvedomiť, že vírus sa môže nachádzať aj v krmive alebo v podstielke zvierat,“ pripomenul Bíreš.

Podľa Matečnej sa v súčasnosti, aj v spolupráci so Slovenskou poľovníckou komorou, realizujú viaceré ochranné opatrenia. „Slovensko ako jedna z prvých krajín začalo realizovať program monitorovania afrického moru u domácich ošípaných a diviačej zveri. V roku 2017 bolo vyšetrených viac ako 2200 ulovených a vyše 300 uhynutých diviakov, predovšetkým v nárazníkových zónach,“ dodala Matečná.