Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch potvrdila rating Chorvátska na úrovni BBB+

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Fitch očakáva, že chorvátsky verejný dlh v roku 2023 klesne na 65,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z odhadovaných 68,3 % HDP v roku 2022.

Záhreb 16. apríla (TASR) - Ratingová agentúra Fitch potvrdila svoje hodnotenie úverovej bonity Chorvátska. Ekonomika krajiny podľa nej zostáva odolná voči externým šokom, napríklad aj vďaka zlepšeniu fiškálnej pozície a prijatiu eura.

Fitch potvrdila rating Chorvátska na úrovni BBB+. Výhľad ratingu je stabilný. Agentúra naposledy v júli minulého roka zvýšila rating na BBB+ z BBB po tom, čo Rada pre hospodárske a finančné záležitosti (Ecofin) 12. júla schválila žiadosť Chorvátska prijať spoločnú európsku menu od 1. januára 2023.

Fitch očakáva, že chorvátsky verejný dlh v roku 2023 klesne na 65,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z odhadovaných 68,3 % HDP v roku 2022. To je takmer o 20 percentuálnych bodov menej v porovnaní s jeho pandemickým vrcholom v roku 2020

Podľa agentúry bude znižovanie dlhu pokračovať počas prognózovaného horizontu, aj keď pomalším tempom na úrovni okolo 2 až 3 percentuálne body ročne z dôvodu spomalenia nominálneho rastu HDP.

Fitch predpovedá, že tento rok chorvátsky HDP stúpne o 1,7 % po expanzii o 6,3 % v roku 2022. Jednou z príčin je spomalenie rastu súkromnej spotreby, keďže inflácia znižuje disponibilné príjmy a má negatívny vplyv na spotrebiteľskú dôveru.