Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zhoršila rating Slovenska o jeden stupeň na A-

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zníženie ratingu Slovenska odráža podľa Fitch zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich mesiacov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Medzinárodná agentúra Fitch Ratings znížila ratingové hodnotenie Slovenska na A- so stabilným výhľadom. Jej predchádzajúce hodnotenie bolo na úrovni A s negatívnym výhľadom. Informovalo o tom v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zníženie ratingu Slovenska odráža podľa Fitch zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich mesiacov. Rovnako negatívne vníma agentúra výrazný nárast dlhu.

Pripomenula, že dočasná úradnícka vláda predložila rozpočtový plán založený na scenári bez zmeny politiky, ktorý ukazuje nárast deficitu na 6,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024, následne 6,9 % v roku 2025 a 6,6 % v roku 2026.

"Nová koaličná vláda je vo funkcii od konca novembra a do konca roka zreviduje zákon o rozpočte na rok 2024. Nedávno predstavila fiškálny balík v hodnote takmer 2 miliardy eur, čo by bolo v súlade so sľubmi predvolebnej kampane o konsolidácii 0,5 percentuálneho bodu v roku 2024," uviedol Fitch vo svojej správe.

Agentúra zachováva svoju prognózu mierneho rastu HDP v roku 2023 o 1,3 %, čo je nad priemerom eurozóny. Dôvodom je najmä rast verejných investícií z eurofondov a silného zahraničného obchodu.

V rokoch 2024 a 2025 prognózuje Fitch postupné zrýchľovanie hospodárskeho rastu, keďže očakáva zvýšenie súkromnej spotreby, ktorá bude podporená rastom reálnych miezd. Predpokladá tiež stabilné investície podporené čerpaním fondov EÚ a Plánu obnovy a odolnosti. Analytici agentúry tak očakávajú rast slovenskej ekonomiky na úrovni 2,3 % v roku 2024 a 2,8 % v roku 2025.