Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila Fínsku rating na AA+

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Fínsko malo najvyšší rating od roku 1998.

Helsinki 13. marca (TASR) - Fínsko prišlo o najvyššiu ratingovú známku AAA. Medzinárodná agentúra Fitch znížila severskej krajine rating na AA+ a odôvodnila to obmedzenými možnosťami na oživenie jej hospodárskeho rastu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Fínsko malo najvyšší rating od roku 1998. V marci 2015 mu však Fitch zhoršila výhľad ratingu zo stabilného na negatívny, päť mesiacov po tom, ako ďalšia z agentúr, Standard & Poor’s (S&P), znížila Fínsku ratingovú známku na AA+.

“Výkon ekonomiky zostáva slabý," odvodnila Fitch svoje rozhodnutie o odobratí najvyššej známky Fínsku.

Tretia z trojice významných svetových ratingových agentúr - Moody’s Investors Service, zatiaľ ponechala Fínsku najvyšší rating Aaa.

Ale aj AA+ je stále dobrá ratingová známka, druhá najvyššia, takže neovplyvní schopnosť Fínska požičať si peniaze na trhoch.

“Naše hospodárstvo nie je v rovnováhe,” priznal fínsky minister financií Alexander Stubb v reakcii na rozhodnutie Fitch. Zníženie ratingu podľa neho "signalizuje, že tí, ktorí Fínsko pozorujú zvonka, začínajú strácať dôveru v jeho schopnosť zreformovať ekonomiku".

Fínske hospodárstvo vlani vzrástlo o 0,4 % po troch rokoch recesie. Tempo jeho rastu bolo druhé najslabšie v rámci 28 štátov Európskej únie, hneď po Grécku.

Ekonomika škandinávskej krajiny totiž utrpela niekoľko šokov: prepad výroby elektroniky, ktorú ťahal najmä koncern Nokia, problémy v kľúčového papierenského priemyslu a pokles obchodnej výmeny so susedným Ruskom v dôsledku sankcií proti Moskve.

Vláda v Helsinkách sa snaží posilniť export, a to zlepšením konkurencieschopnosti fínskych firiem. No hoci veľké odborové zväzy a zamestnávatelia súhlasili s plánom na zníženie nákladov na prácu, približne 40 % členov najväčšieho odborové zväzu ho odmietlo.