Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's zlepšila úverový výhľad Turecka na pozitívny

Na archívnej snímke pár v Istanbule, Turecko. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom revízie výhľadu na pozitívny bola rozhodujúca zmena tureckej hospodárskej politiky.

Ankara 15. januára (TASR) - Ratingová agentúra Moody's zlepšila výhľad úverového ratingu Turecka zo stabilného na pozitívny s odvolaním sa na rozhodujúcu zmenu menovej politiky krajiny. Potvrdila Ankare ratingovú známku na úrovni B3 v rámci plánovanej revízie koncom minulého týždňa. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Hlavným dôvodom revízie výhľadu na pozitívny bola rozhodujúca zmena tureckej hospodárskej politiky. Odkedy prezident Recep Tayyip Erdogan vlani v máji zvíťazil vo voľbách, upustil od neortodoxnej politiky nízkych úrokových sadzieb a nechal centrálnu banku, nech výrazne sprísni svoju menovú politiku.

Podľa ratingovej agentúry sa tým zlepšili vyhliadky na zníženie súčasnej veľmi vysokej miery inflácie v krajine na udržateľnejšiu úroveň.

"Aj keď celková inflácia bude v blízkej budúcnosti pravdepodobne ďalej rásť, existujú náznaky, že dynamika inflácie sa začína otáčať, čo svedčí o tom, že menová politika opäť nadobudne dôveryhodnosť a efektívnosť," uviedla Moody's.

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v decembri vyšplhala na 64,77 %, pričom si drží stúpajúci trend, ktorý by mal po veľkom náraste minimálnej mzdy pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Ratingová známka B3 podľa Moody's odráža naakumulovanie značnej nerovnováhy v tureckom hospodárstve, pričom náprava si vyžaduje čas a konzistentnosť politiky.

Ratingová agentúra Standard & Poor's aktuálne hodnotí Turecko známkou B s pozitívnym výhľadom a rovnakú známku má aj od Fitch.