Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating Slovinska o tri stupne na Baa2

Ilustračné foto Foto:

Zníženie ratingu zrejme zvýši špekulácie, že Slovinsko bude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc.

Ľubľana 3. augusta (TASR) - Agentúra Moody's znížila rating dlhodobých záväzkov Slovinska o tri stupne z A2 na Baa2.

Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že agentúra môže pristúpiť k ďalšiemu zhoršeniu známky úverovej dôveryhodnosti krajiny. Rating Slovinska však zostáva v investičnom pásme a od špekulatívneho pásma ho delia dva stupne.

Moody's uviedla ako dôvody svojho rozhodnutia pomalé tempo reforiem v Slovinsku, narastajúci deficit a pretrvávajúce riziká ohrozujúce bankový sektor.

Zníženie ratingu zrejme zvýši špekulácie, že Slovinsko bude potrebovať medzinárodnú finančnú pomoc. Aj Moody's uviedla, že zhoršovanie ekonomického prostredia v Slovinsku zvyšuje pravdepodobnosť, že krajina bude v budúcnosti nútená požiadať o zahraničnú pomoc.

"Negatívny výhľad odráža presvedčenie Moody's, že problémy s financovaním a riziká spojené s finančným systémom zostávajú vysoké," uvádza sa v stanovisku agentúry. "Zhoršujúce sa makroekonomické prostredie umocňuje tieto riziká a otvára možnosť, že krajina bude potrebovať externú pomoc."


Straty bánk

Podľa slovinskej centrálnej banky straty slovinských finančných inštitútov môžu byť tento rok vyššie než vlani, kedy celkovo stratili 200 miliónov eur. Hlavnou príčinou sú zlyhané úvery.

Agentúra Standard & Poor's hodnotí úverovú dôveryhodnosť Slovinska známkou A+ a Fitch známkou A. Výhľady ratingov sú negatívne.

Slovinsko bolo už začiatkom júla považované za ďalšieho kandidáta na pomoc z eurovalu. Vláda vtedy dementovala špekulácie, že bude musieť požiadať o pomoc Brusel alebo Medzinárodný menový fond (MMF). Úsporný balík načas odvrátil takéto riziko, uviedol premiér Janez Janša začiatkom júla.

Slovinská vláda musí bojovať s vysokými nákladmi na financovanie a obmedzeným prístupom na finančné trhy, uviedla Moody's. Navyše slovinské banky sú čoraz viac závislé od likvidity Európskej centrálnej banky (ECB). Konkrétne existuje vysoká pravdepodobnosť, že tri najväčšie banky krajiny Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) a Abanka Vipa budú od štátu potrebovať kapitálovú injekciu vo výške 2 % až 8 % slovinského hrubého domáceho produktu (HDP), tvrdí Moody's.


Možný kandidát na finančnú pomoc

Zlú finančnú situáciu Slovinska ešte zhoršuje slabý rast ekonomiky. Aj domáci finanční experti počítajú s tým, že vláda nebude mať inú možnosť a požiada o finančnú pomoc. Renomovaný slovinský ekonóm Joze P. Damijan prednedávnom vyhlásil, že vláda sa už môže rozhodnúť len o tom, či požiada o finančnú pomoc pri financovaní, alebo podľa vzoru Španielska bude žiadať len pomoc pre banky.

Damijan odhaduje objem zlých úveroch v portfóliách slovinských bánk na 6 až 8 miliárd eur. Predpokladá, že očistenie od tejto starej záťaže by spôsobil prudký nárast rozpočtového deficitu na 20 až 28 % HDP. To by tiež viedlo k nárastu úročenia slovinských dlhopisov nad 12 %. "To sú úroky, pri ktorých sa zo strednodobého hľadiska nemôže financovať žiaden štát," uviedol Damijan.