Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Agentúra pre energiu v septembri asi uvoľní strategické ropné rezervy

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - ropa

New York 24. augusta (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) by už začiatkom septembra mohla uvoľniť strategické ropné rezervy potom, ako ustúpila tlakom USA. Uviedol to mesačník Petroleum Economist, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z ropného trhu.

IEA ešte pred týždňom odmietala ďalšie uvoľnenie strategických ropných rezerv, nakoľko podľa nej na to nie je dôvod. Teraz však podľa všetkého s plánom Washingtonu, ktorý podporujú aj Francúzsko a Británia, súhlasila s tým, že USA nepodniknú jednostranné kroky.

Očakáva sa, že k uvoľneniu 60 miliónov barelov ropy (1 barel = 159 litrov), čo je objem, ktorý bol uvoľnený minulý rok, prípadne aj väčšieho množstva, by mohlo dôjsť na začiatku septembra.

Agentúra Reuters minulý týždeň uviedla, že Biely dom začal opätovne uvažovať o uvoľnení ropy zo svojich strategických rezerv kvôli obavám, že prudký rast cien ropy od júna by mohol znížiť efekt sankcií uvalených na Irán.

V reakcii na najnovšie informácie cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri klesla v Londýne o 1,06 USD na 113,95 USD (91,11 eura) za barel.