Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P potvrdila Česku ratingovú známku, výhľad zostáva stabilný

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa S&P Česká republika zažíva obdobie relatívne silného rastu ekonomiky a zlepšovania verejných financií.

Praha 23. januára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) potvrdila Českej republike dlhodobý a krátkodobý rating v zahraničnej mene na úrovni AA-/A-1+ a v domácej mene na úrovni AA/A-1+, so stabilným výhľadom. Informovala o tom S&P.

Podľa S&P Česká republika zažíva obdobie relatívne silného rastu ekonomiky a zlepšovania verejných financií. Upozorňuje ale, že starnúca populácia a s tým spojené výdavky na dôchodky, predstavujú budúce fiškálne riziká.

Stabilný výhľad odráža očakávania agentúry, podľa ktorej rastúci domáci dopyt a menová flexibilita v nasledujúcich rokoch vyvážia externé riziká, ktoré by mohli ohroziť veľmi otvorenú českú ekonomiku.

Ratingová známka zase odráža diverzifikáciu hospodárstva a miernu úroveň verejného dlhu Česka. Menová politika Českej národnej banky (ČNB) je účinná, aj keď je inflácia momentálne nízka v dôsledku lacnej ropy a iných komodít. S&P predpovedá, že miera inflácie v ČR dosiahne cieľovú 2-% úroveň centrálnej banky v horizonte rokov 2016-2019.

Zvýšenie ratingovej známky limituje nižší hrubý domáci produkt (HDP) Česka v porovnaní s jeho západoeurópskymi susedmi, a riziko, ktoré predstavuje starnúca populácia pre udržanie finančnej stability v dlhodobom časovom horizonte.

Agentúra odhaduje, že vlani sa HDP Česka zvýšil o 4,3 % a rozpočtový deficit dosiahol približne 2 % HDP, čo je zhruba rovnaká úroveň ako v roku 2014.