Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P potvrdila najvyšší rating Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecko má modernú, širokú a konkurencieschopnú ekonomiku. Vláda navyše realizuje opatrnú rozpočtovú politiku.

Berlín/Londýn 8. januára (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila najvyšší rating Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA.

S&P naďalej hodnotí úverovú bonitu najväčšej ekonomiky eurozóny známkou AAA. Výhľad ratingu je stabilný, čo znamená, že agentúra v dohľadnom čase nepočíta s jeho znížením.

Nemecko má modernú, širokú a konkurencieschopnú ekonomiku. Vláda navyše realizuje opatrnú rozpočtovú politiku. Najväčšia európska ekonomika je v dobrej kondícii a dokázala by zvládnuť aj veľké šoky, uviedla S&P. Agentúra však pre ochladenie rozvíjajúcich sa ekonomík počíta za rok 2015 s nárastom nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,5 %, pričom ešte v lete prognózovala 2 %.

Ani utečenecká kríza by podľa S&P nemala mať vážnejší negatívny vplyv na štátne financie. Dodatočné výdavky v tomto roku sa vykompenzujú škrtmi na iných miestach. Rozpočet by mal byť v rokoch 2015 až 2018 vyrovnaný. Rastúce daňové príjmy a uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) navyše znižujú tlak na fiškálnu politiku.