Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating na úrovni A

Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) počas tlačovej konferencie v Bratislave v piatok 1. augusta 2014. Predseda vlády informoval, že ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila v piatok Slovenskej republike rating na úrovni A. Zlepšila zároveň výhľad zo stabilného na pozitívny. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na úrovni A s pozitívnym výhľadom.

Bratislava 30. januára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na úrovni A s pozitívnym výhľadom. Agentúra pritom nevylúčila možnosť zvýšenia ratingu počas budúceho roka. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu financií.

S&P vo svojom hodnotení očakáva zdravý ekonomický rast Slovenska napriek externým rizikám, verí v pokračujúcu konsolidáciu verejných financií a domnieva sa, že verejný dlh kulminoval v roku 2014. "Pre Slovensko je to dôležitá správa, ktorá nás zároveň uisťuje v tom, že sme na správnej ceste. Tohtoročný rozpočet je jedným z najvyrovnanejších v histórii a vytvára všetky predpoklady na dlhodobú udržateľnosť verejných financií," uviedol v správe pre médiá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Slovensko má v súčasnosti deviaty najlepší rating spomedzi 19 krajín používajúcich euro, deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dlh pod 60 % HDP.

Podľa S&P pozitívny výhľad znamená pravdepodobnosť jedna ku trom, že by sa rating Slovenska mohol zvýšiť v najbližších 18 mesiacoch. Udiať by sa tak mohlo podľa Ministerstva financií (MF) SR za predpokladu, že fiškálna konsolidácia bude viesť k rýchlejšiemu než očakávanému poklesu potreby refinancovať sa, alebo k nižším nákladom na obsluhu štátneho dlhu. "Rovnako by ratingu mohlo pomôcť zlepšenie kvality externých štatistík," dodal tlačový odbor rezortu financií.