Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P znížila rating Ruska na BBB-

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Moody’s Investors Service začala 28. marca prehodnocovať rating Ruska z dôvodu potenciálneho zníženia a Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu krajiny na negatívny.

Moskva 25. apríla (TASR) - Agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila svoje hodnotenie úverovej bonity Ruska. Úverová známka je aktuálne na najnižšom investičnom stupni. Dôvodom je eskalácia konfliktu na Ukrajine, čo má negatívny vplyv na ruskú ekonomiku. Informovali o tom agentúry Bloomberg a DPA.

S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Ruska na BBB- z BBB. Rating krajiny tak zostáva len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Ratingová agentúra v marci 2014 zhoršila výhľad ratingu na negatívny. S&P naposledy znížila úverovú známku Ruska v decembri 2008.

Výhľad ratingu je negatívny, čo signalizuje, že úverová známka môže opäť klesnúť, napríklad v prípade, ak Západ sprísni sankcie proti Rusku, uviedla S&P.

"Napätá geopolitická situácia medzi Ruskom a Ukrajinou môže viesť k ďalšiemu výraznému odlevu zahraničného aj domáceho kapitálu z ruskej ekonomiky, a tým ešte zhoršiť už aj tak sa znižujúce rastové vyhliadky," uvádza sa v správe S&P.

V priebehu prvých troch mesiacov tohto roka investori presunuli z Ruska do zahraničia celkovo 51 miliárd USD (36,9 miliardy eur).

Rusku pohrozili znížením hodnotenia úverovej dôveryhodnosti aj zvyšné dve z troch najprestížnejších ratingových agentúr. Moody’s Investors Service začala 28. marca prehodnocovať rating Ruska z dôvodu potenciálneho zníženia a Fitch Ratings zhoršila výhľad ratingu krajiny na negatívny.

Rusko v marci anektovalo polostrov Krym, čo spôsobilo, že USA a Európska únia (EÚ) uvalili na krajinu sankcie. Aktuálna eskalácia konfliktu na východnej Ukrajine oživila diskusie o ďalších sankciách. Hrozí, že konflikt stiahne ruskú ekonomiku do recesie.