Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Maďarska na BB z BB+

Budapešť Foto: TASR/Ladislav Vallach

S&P svoje rozhodnutie odôvodila neortodoxnou politikou vlády v Budapešti, ktorá môže mať negatívny vplyv na strednodobý rastový potenciál maďarskej ekonomiky.

Londýn 23. novembra (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating dlhodobých záväzkov Maďarska v zahraničnej aj domácej mene hlbšie do špekulatívneho pásma na úroveň BB z BB+.

Hodnotenie krátkodobých záväzkov zatiaľ ponechala na úrovni B. Výhľad ratingu je stabilný. Informuje o tom v tlačovej správe S&P.

Agentúra zároveň znížila úverový rating centrálnej banky v Budapešti na BB z BB+.

S&P svoje rozhodnutie odôvodila neortodoxnou politikou vlády v Budapešti, ktorá môže mať negatívny vplyv na strednodobý rastový potenciál maďarskej ekonomiky. A to zase môže podkopať snahy premiéra Viktora Orbána o udržateľnú redukciu vládneho dlhu.

Ratingová agentúra očakáva, že Budapešť splní krátkodobé fiškálne ciele. Ale slabý rast ekonomiky môže skomplikovať jej snahu o udržanie rozpočtového schodku a štátneho dlhu na povolenej úrovni.

Dôvodom sú opatrenia, ktoré v uplynulých mesiacoch prijala maďarská vláda. Ide najmä o nové dane pre kľúčové sektory, ako sú energetika, telekomunikácie, či predĺženie dane pre bankový sektor. Tieto dane môžu mať podľa S&P negatívny vplyv na rastový potenciál maďarskej ekonomiky v strednodobom časovom horizonte, pretože bankám zostane menej financií na úvery pre firmy. A energetickým a telekomunikačným spoločnostiam budú zase pre nové dane chýbať peniaze na investície do ďalšieho rozvoja a nových pracovných miest.

Stabilný výhľad znamená, že S&P môže v budúcnosti rating Maďarska zvýšiť, ak vláda v Budapešti využije pohodlnú parlamentnú väčšinu na prijatie štrukturálnych reforiem a politiky, ktorá pomôže oživiť investície. No na druhej strane, ak sa bude hospodárska a finančná situácia v krajine ďalej zhoršovať, agentúra môže rating Maďarska zraziť ešte nižšie.