Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P zvýšila rating Grécka na CCC+

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

To znamená, že grécke dlhopisy sú naďalej považované za vysoko rizikové, avšak znížila sa pravdepodobnosť bezprostrednej dlhovej krízy.

Atény/Londýn 22. júla (TASR) - Vyhliadky na tretí balík pomoci znížili pravdepodobnosť platobnej neschopnosti Grécka počas najbližšieho roka. Preto agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila hodnotenie úverovej bonity krajiny. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

S&P zvýšila rating dlhodobých záväzkov Grécka o jeden stupeň na CCC+, uviedla agentúra v utorok (21. 7.) večer. Výhľad ratingu je stabilný. To znamená, že grécke dlhopisy sú naďalej považované za vysoko rizikové, avšak znížila sa pravdepodobnosť bezprostrednej dlhovej krízy. Pravdepodobnosť, že Grécko bude musieť vystúpiť z eurozóny, klesla podľa expertov S&P pod 50 %.

S&P predtým hodnotila úverovú bonitu Grécka známkou CCC-, ktorá signalizuje, že krajina zrejme v najbližších 6 mesiacoch neuhradí splátku úveru. Agentúra naďalej tvrdí, že existuje šanca jedna ku trom, že krajina nakoniec odíde z menovej únie.

Grécko by malo v priebehu jedného mesiaca uzavrieť rokovania s medzinárodnými veriteľmi o detailoch tretieho záchranného balíka. Grécky parlament by mal dnes schváliť ďalšie reformy a vláda by potom mala začať rokovania s veriteľmi.