Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Agrárna komora Slovenska žiada o podporu predsedu vlády SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Agrárna komora má vážne obavy z dopadov a výsledkov tohtoročnej žatvy.

Dunajská Streda 10. augusta (TASR) - Agrárna komora Slovenska (AKS) so sídlom v Dunajskej Strede sa obrátila dnes v otvorenom liste na predsedu vlády SR Roberta Fica s výzvou, aby na mimoriadnom zasadnutí vlády štát prijal konkrétne opatrenia na udržanie súčasného stavu hospodárskych zvierat s možným finančným podporením poľnohospodárov, ktorí do udržania živočíšnej výroby investujú finančné zdroje aj v záujme zachovania a udržania pôvodného chovu v prospech slovenského spotrebiteľa. Informovala TASR predsedníčka AKS Helena Patasiová.

"Máme vážne obavy z dopadov a výsledkov tohtoročnej žatvy, hlavne u hustosiatych obilnín, kde oproti minulému roku poľnohospodári z produkčných regiónov dosiahli o 40 % nižšie hektárové výnosy, z ktorých je zrejmé, že poľnohospodárom sa výrazne znížia tržby za predaj rastlinných komodít, ktoré sa nebudú dať nahradiť žiadnym iným príjmom," uviedla Patasiová, s tým, že AKS znepokojuje, že poľnohospodári, ktorí za veľmi nepriaznivých podmienok, t.j. so stratou udržiavajú stav hospodárskych zvierat a po zbilancovaní výsledkov zberových prác u hustosiatych obilnín konštatujú, že nemajú dostatok kŕmnych obilnín a slamy pre udržanie ďalšieho chovu zvierat.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Podľa nej vzhľadom na zvýšený zahraničný dopyt o mladé zvieratá, poľnohospodári uvažujú o likvidácii živočíšnej výroby. "Aj súčasná nákupná cena mlieka, 23 centov/liter, dlhodobo tvorí stratu pre poľnohospodárov, ktorá sa nebude dať dlho udržať," povedala a pripomenula, že riešenie pre poľnohospodárov, ktorí chovajú zvieratá, a na udržanie súčasného stavu hospodárskych zvierat vidia v jedinom riešení, s finančnou podporou podľa Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat (CEHZ Žilina - hovädzí dobytok, ošípané, ovce, kozy a hydina. Dodala, že AKS si váži prístup vlády SR na poskytnutie pôžičky na založenie úrody na rok 2013 podnikateľským subjektom hospodáriacim na pôde postihnutým tropickým suchom.

"Znepokojuje nás, že stredné podniky sú diskriminované, keďže sa nemôžu uchádzať o podporu, nakoľko majú viac ako 50 zamestnancov. Týka sa to práve podnikov, ktoré udržiavajú nad celoslovenským priemerom stav v chove hospodárskych zvierat a práve tým pádom majú aj vyššiu zamestnanosť od 50 do 150 ľudí," zdôraznila.

Hovorkyňa premiéra Beatrice Hudáková odkázala, že vláda sa problémom zaoberá. "Práve preto bude 22. augusta výjazdové rokovanie vlády v Nových Sadoch, v okrese Nitra, kde sa prijmú opatrenia na riešenie situácie," reagovala pre TASR.