Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny mlieka a mliečnych výrobkov naprieč Európou stúpajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cenový rast sa týka všetkých mliečnych výrobkov, zatiaľ sa však prejavil najmä u cien masla a smotany.

Bratislava 11. júna (TASR) - Ceny mlieka a mliečnych výrobkov naprieč Európou stúpajú. Počas uplynulých mesiacov klesala produkcia mlieka nielen v SR (o 4 %), ale aj v Európe(o 2,3 %), čo sa prejaví na náraste cien mliečnych výrobkov. Cenový rast sa týka všetkých mliečnych výrobkov, zatiaľ sa však prejavil najmä u cien masla a smotany. TASR informácie poskytla Katarína Načiniaková z agentúry Botticelli.

Zásoby mliečnych výrobkov sú takmer vyčerpané. Sklady masla v EÚ sú v podstate prázdne, ku koncu apríla 2017 boli zásoby na úrovni 1500 ton, zatiaľ čo v minulom roku v rovnakom čase bolo naskladnených 100.000 ton masla. "Rast cien mlieka a mliečnych produktov očakávajú spracovatelia v rozsahu celého sortimentu," povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ).

Počas posledných týždňov sa ceny mlieka a mliečnych výrobkov v rámci EÚ posúvali prudko nahor. Dôvodom je znížená produkcia surového kravského mlieka a zvýšený dopyt po mliečnom tuku. Len v máji 2017 vzrástli spotové ceny (krátkodobé obchody) mlieka o 20 %.

Nákupná cena masla v štátoch Európy počas mája tohto roku stúpla o 12 % a oproti minulému roku je vyššia až o 80 %. Nárasty cien sa prejavili aj pri sušenom mlieku a syroch.

Na slovenskom trhu situáciu domácim spracovateľom neuľahčila ani vlaňajšia zmena odpadovej legislatívy, keď prišlo k niekoľkonásobnému zvýšeniu poplatkov za obaly.