Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Česko bude žalovať EK z dôvodu zastavenia platieb pre Agrofert

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podanie žaloby navrhol minister poľnohospodárstva Miroslav Toman a kabinet jeho rozhodnutie odsúhlasil.

Praha 5. februára (TASR) - Česko bude žalovať Európsku komisiu (EK) z dôvodu zastavenia platieb pre Agrofert.

Česká vláda na poslednú chvíľu a bez väčšej pozornosti odsúhlasila žalobu na Súdny dvor EÚ. Dôvodom sú pozastavené platby európskych peňazí pre holding Agrofert z novembra minulého roka. Podanie žaloby navrhol minister poľnohospodárstva Miroslav Toman a kabinet jeho rozhodnutie odsúhlasil. Hoci EK neskôr preplatenie peňazí schválila, podľa českého ministerstva poľnohospodárstva ide o princíp.

Žaloba mieri na EK pre jej rozhodnutie, ktorým pozastavila priebežné platby týkajúce sa Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020. Išlo o podporu poľnohospodárom za posledný kvartál roka 2018 a prvý kvartál roka 2019.

Zastavenie platieb európskych dotácií pre vybrané projekty spoločnosti Agrofert bolo dôsledkom rozhodnutia úniového riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, ktoré tak urobilo z dôvodu možného konfliktu záujmov českého premiéra Andreja Babiša.

"Ministerstvo poľnohospodárstva nesúhlasí s pozastavením časti priebežných platieb," píše sa v dokumente, ktorý v pondelok (3. 2.) prerokovávala česká vláda. "České orgány si myslia, že pozastavenie priebežných platieb za 4. kvartál 2018 a 1. kvartál 2019 v celkovej výške 246.620,33 eura (6.313.480,45 Kč) nemalo byť vykonané."

"Vzhľadom na skutočnosť, že ministerstvo poľnohospodárstva nesúhlasí s rozhodnutím EK, navrhuje po konzultácii s vládnym splnomocnencom pre zastupovanie Českej republiky pred Súdnym dvorom EÚ podať žalobu na neplatnosť vykonávacieho rozhodnutia Komisie," napísalo české ministerstvo poľnohospodárstva v dokumente. Babišov kabinet žalobu v pondelok odsúhlasil.

Žalobu na neplatnosť rozhodnutia EK by mal spracovať a podať vládny splnomocnenec pre zastupovanie Českej republiky pred Súdnym dvorom EÚ. "Vládny splnomocnenec pripraví žalobu aj ďalšie procesné kroky v konaní v spolupráci s ministrom poľnohospodárstva a v súlade so štatútom vládneho splnomocnenca. S podaním žaloby nie sú spojené žiadne náklady," píše sa v dokumente.