Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čína zrušila zákaz dovozu mäkkých plesňových syrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Peking zakázal dovoz mäkkých plesňových syrov koncom augusta s tým, že obsahujú nadmerné množstvo baktérií, ktoré v Číne nie sú povolené.

Peking 23. októbra (TASR) - Čína zrušila dva mesiace trvajúci zákaz dovozu mäkkých plesňových syrov. Opäť tak umožnila dovoz syrov ako Brie, Roquefort či Camembert. Uviedli to v pondelok zástupcovia Európskej únie v Číne.

Peking zakázal dovoz mäkkých plesňových syrov koncom augusta s tým, že obsahujú nadmerné množstvo baktérií, ktoré v Číne nie sú povolené. Po minulotýždňových rokovaniach medzi zástupcami Európskej komisie a predstaviteľmi čínskej Komisie pre zdravie obyvateľstva a plánovanie rodiny bol zákaz zrušený, uviedol zdroj z Európskej komisie. Ako informoval, čínska komisia colným úradom oznámila, že bakteriálne kultúry používané pri výrobe mäkkých plesňových syrov "nepoškodzujú zdravie obyvateľstva a tieto syry je možné opätovne dovážať".

Skutočný dôvod zákazu však stále nie je známy. Napriek tomu, že niektoré bakteriálne kultúry v Číne nie sú oficiálne povolené, mäkké syry z Európy, najmä z Francúzska a Talianska, dovážal Peking dlhé roky. Čína síce v minulých rokoch zaznamenala niekoľko potravinových škandálov, produkty zo západných krajín sú ale považované za vysoko kvalitné.