Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dovoz poľských potravín do ČR vlani prvýkrát za takmer 20 rokov klesol

Ilustračné foto Foto: TASR

Jednou z príčin poklesu sú rastúce príjmy Čechov, ktorí si môžu dovoliť kúpiť kvalitnejšie a drahšie potraviny.

Praha 23. februára (TASR) - V roku 2016 Česi prvýkrát za takmer dve desaťročia ubrali na intenzite nákupov poľských potravín. Dovtedy dovoz lacných potravín do Česka, a teda aj dopyt po nich, rok po roku prudko rástli. Ukázali to najnovšie údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Ako uviedol ČSÚ, rok 2016 bol prvým za posledných 18 rokov, čo dovoz poľských potravín medziročne citeľne klesol. V kategóriách potraviny a živé zvieratá smeroval z Poľska do Českej republiky tovar za 31,4 miliardy Kč (1,16 miliardy eur). To je o 2 miliardy Kč menej než v roku 2015, keď poľský dovoz po rokoch nepretržitého rastu dosiahol absolútny rekord.

Jednou z príčin poklesu sú rastúce príjmy Čechov, ktorí si môžu dovoliť kúpiť kvalitnejšie a drahšie potraviny. Ďalšou by podľa ekonómov mohli byť prísnejšie kontroly zo strany štátu.

Ako uviedla Dana Večeřová z agrárnej komory, najväčší prepad sa týkal kávy, cukru, kakaa a tukov. Zatiaľ čo v minulosti Česi radi siahli po lacnejšom poľskom produkte, vlani uprednostnili potraviny z iných krajín.

Určitú rolu zohral aj októbrový a novembrový zákaz dovozu vajec poľského výrobcu Wozniak Štátnou veterinárnou správou potom, čo sa v chovoch spoločnosti objavila salmonela. Inokedy by obmedzenie jednej firmy celkovú štatistiku neovplyvnilo, Wozniak však patrí medzi najväčších chovateľov hydiny v strednej Európe. Dovoz poľských vajec sa preto na konci roka prepadol takmer na polovicu.

"Je pravda, že ľudia dnes aj viac rozmýšľajú o tom, čo kupujú a kto to vyrobil, a sledujú výsledky kontrol dozorových orgánov," dodala Večeřová.

Okrem Poľska klesla vlani aj hodnota potravín dovezených z Nemecka, ktoré je najväčším dovozcom potravín do Česka. Na rozdiel od Poliakov Nemci v posledných rokoch nezaznamenávali strmý rast, ale skôr stagnáciu. Žiadna z krajín, ktoré sa umiestnili v desiatke najväčších dovozcov potravín, dovoz výrazne nenavýšila a nedošlo ani k poklesu dovozu ako celku. Výpadok dvoch najväčších dovozcov si tak medzi seba rozdelilo viac "exotických" krajín, ako sú Čína či Kostarika.