Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Európski mliekari protestujú proti nízkym cenám mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Budova Európskej rady v Bruseli, kde sa dnes koná zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo, bola krátko pred obedom zahalená dobiela. Stalo sa tak po proteste farmárov a mliekarov.

Brusel 23. januára (TASR) - Budova Európskej rady v Bruseli, kde sa dnes koná zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo, bola krátko pred obedom zahalená dobiela. Stalo sa tak po proteste farmárov a mliekarov, ktorí fúkaním sušeného mlieka na budovu euroinštitúcie protestovali proti nízkym cenám mlieka v EÚ.

Na protest vyzvala minulý týždeň Európska mliečna rada (EMB), stavovská organizácia európskych výrobcov mlieka. Podľa jej oznámenia európsky trh s mliekom a mliečnymi výrobkami sa stále nachádza v kríze.

EMB tvrdí, že dobrovoľné obmedzovanie výroby mlieka, čo podporuje Európska komisia, viedlo k nárastu cien a predaj sušeného mlieka z intervenčných zásob EÚ môže tento trh vystaviť ďalšiemu tlaku. Podľa stavovskej organizácie mliekarov dotačné opatrenia Bruselu neriešia samotnú podstatu krízy s mliekom a mliečnymi výrobkami.

"Potrebujeme trvalý protikrízový nástroj, ktorý zabráni prebytkom na trhu s mliekom a povedie k dlhodobej stabilite," uvádza sa v dokumente, ktorý EMB zverejnila pred dnešnou demonštráciou v Bruseli.

To je aj hlavným bodom výzvy, ktorou desiatky demonštrantov dnes žiadajú ministrov poľnohospodárstva EÚ, aby prijali konkrétny právny rámec trhovej zodpovednosti v prospech mliekarenského odvetvia.