Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Klimatická kríza ohrozuje chov sobov v Nórsku

Na snímke sob arktický (Rangifer tarandus) dovezený priamo z Laponska prežúva potravu v ohrade v rámci novoročných osláv v Poprade v stredu 1. januára 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Soby žijú v tundre a tajge severných polárnych oblastí. Predstavujú jediný domestikovaný druh jeleňa.

Trondheim 17. decembra (TASR) - Klimatická kríza spôsobuje problémy chovateľom sobov v severnom Nórsku. Často už nebýva dostatočne chladno na to, aby jazerá a rieky zamrzli a soby mohli chodiť po ľade cestou na zimné pastviny, uviedla Anna-Laila Danielsenová, odborníčka z technickej univerzity v Trondheime. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú priniesla v nedeľu agentúra DPA.

Často sa vyskytujú aj prípady, keď ešte príliš tenký ľad pokrýva slabá vrstva snehu a zvieratá tak nevedia rozoznať, či ich dokáže uniesť, pokračovala Danielsenová. Niektorí chovatelia preto podľa nej chcú pre soby stavať mosty, aby sa ľad pod nimi neprelomil. Zároveň ubúda večne zamrznutá pôda a zimné teploty sa častejšie ako v minulosti pohybujú okolo bodu mrazu. V dôsledku toho sa na snehu môže vytvoriť niekoľko tenkých vrstiev ľadu, ktoré sú spolu také tvrdé, že soby sa už nemôžu dostať k potrave pod ľadom, vysvetlila odborníčka. Pastieri preto musia dovážať ďalšie krmivo, čo je drahé a časovo náročné, najmä preto, že vozidlá so senom a peletami sa v divočine nedostanú všade.

Soby žijú v tundre a tajge severných polárnych oblastí. Predstavujú jediný domestikovaný druh jeleňa.