Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemeckí producenti sa zapájajú do akcie na zníženie dodávok mlieka

Mliečne raňajky počas festivalu Grape Foto: JANDL

V záujme skončenia poklesu ceny mlieka sa jeho nemeckí producenti zapájajú do grantu na prechodné zníženie jeho dodávok spracovateľom. Informovala o tom DPA.

Berlín 30. septembra (TASR) - V záujme skončenia poklesu ceny mlieka sa jeho nemeckí producenti zapájajú do grantu na prechodné zníženie jeho dodávok spracovateľom. Informovala o tom DPA, ktorá sa odvolala na správu denníka Passauer Neue Presse. Do akcie sa ich prihlásilo takmer 10.000. Strata príjmu za nedodané mlieko sa bude farmárom kompenzovať z prostriedkov EÚ.

Farmy obmedzia produkciu mlieka na tri mesiace.

"Na krátky čas sa musí produkcia mlieka znížiť, aby jeho cena opäť vzrástla," uviedol denníku spolkový minister pôdohospodárstva Christian Schmidt. Za pokles dodávok mlieka na trh dostanú farmári navyše 40 miliónov eur. Dôležité však je, že sa chce sektor dohodnúť na budúcej pevnej štruktúre trhu. "Rast ceny mlieka však nemôže viesť k opusteniu reformného úsilia," dodal minister.

Farmy, ktoré sa prihlásili do akcie, by mali dodávky mlieka na ďalšie spracovanie znížiť mesačne o vyše 286 miliónov litrov. Zo spolkových krajín sa ich najviac (3226) prihlásilo v Bavorsku a najmenej (158) v Meklenbursku-Predpomoransku.