Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

POTRAVINÁRI: Dodávateľsko-odberateľské vzťahy sú komplexný problém

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V európskom maloobchode sa uskutočnila výrazná koncentrácia a malý počet obchodných reťazcov ovládol rozhodujúci podiel na predaji potravín.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) vníma dodávateľsko-odberateľské vzťahy ako komplexný problém, ktorého negatívne dôsledky sa prejavujú vo viacerých oblastiach. Uviedol to pre TASR prezident PKS Daniel Poturnay.

"K jeho vzniku podľa neho čiastočne prispela aj oficiálna politika na európskej úrovni, ktorá kladie na prvé miesto voľný pohyb tovaru a v záujme presadzovania trhových podmienok tak vytvára obchodu významné a takmer nedotknuteľné postavenie, ktoré má byť ostatnými stranami rešpektované," poznamenal.

V európskom maloobchode sa vďaka tomu podľa Poturnaya uskutočnila výrazná koncentrácia a malý počet obchodných reťazcov ovládol rozhodujúci podiel na predaji potravín a iného tovaru, čo im umožňuje diktovať cenovú politiku a pravidlá vo vzťahoch s dodávateľmi. "Tento stav, keď v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch je obmedzený princíp zmluvnej slobody, sa na úrovni orgánov Európskej únie (EÚ) už konštatoval," upozornil.

Trvalý tlak na znižovanie cien prinútil podľa prezidenta PKS mnohých výrobcov pristúpiť k technologickým zmenám vo výrobe potravín, čo prinieslo masové rozšírenie potravín s nižšou kvalitou. Potraviny sa stávajú zdanlivo lacnými a dostupnými, avšak spotrebiteľ v konečnom dôsledku často nedostáva plnohodnotný produkt z hľadiska odporúčaní zdravej výživy. Prémiové potraviny sú síce na trhu prítomné, ale napriek oživeniu záujmu po nich zatiaľ stále siaha iba menšia časť spotrebiteľov.

Negatívnym dôsledkom pôsobenia spomínaného tlaku je podľa neho aj kontinuálny pokles podielu slovenských výrobkov v ponuke obchodných reťazcov. Tento problém je na Slovensku vypuklejší ako v okolitých krajinách. Medzi jeho príčiny určite patria malý slovenský trh a menší stupeň spotrebiteľského "nacionalizmu". Patria tam tiež nedostatočná pozornosť štátu venovaná podpore spracovateľského potravinárskeho priemyslu a otázna efektívnosť prideľovaných dotácií z eurofondov.

Poturnay upozornil, že slovenský potravinársky priemysel začína oproti zahraničnej konkurencii technologicky zaostávať, čo bude mať v budúcnosti negatívny dosah aj na konkurencieschopnosť poľnohospodárskej prvovýroby ako prirodzeného partnera slovenských potravinárov a následne zamestnanosť v celom agropotravinárskom sektore.

Poznamenal, že legislatívne riešenie dodávateľsko-odberateľských vzťahov na európskej úrovni je zaradené medzi priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka však pri ich riešení venuje pozornosť najmä postaveniu poľnohospodárov v dodávateľsko-odberateľskom reťazci. To je pritom v problematike dodávateľsko-odberateľských vzťahov iba okrajovou záležitosťou, keďže hlavná časť potravinárskeho tovaru prebieha na úrovni spracovateľský potravinársky podnik – obchodný reťazec," dodal Poturnay.

PKS sa preto podľa neho obáva, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa z hľadiska úsilia o riešenie problematických vzťahov s obchodnými reťazcami môže stať v konečnom dôsledku premárnenou príležitosťou.