Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien.
Autor TASR
Bratislava 29. augusta (TASR) - Slovenskí pekári tento rok počítajú s rastom cien obilia na slovenskom trhu o 25 až 30 %. Informovala o tom Paulína Nedavašková z agentúry Nextina.
"Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli," priblížila Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Slovenskí pekári budú podľa nej musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o ich úpravy.
Upozornila, že dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. "Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý polrok o viac ako 7 %," podčiarkla Lopúchová.
Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi sú podľa nej pre slovenských pekárov ekonomickou "nočnou morou". Už v tomto roku prišlo k zvýšeniu príplatkov v rámci tzv. sociálneho balíčka, ale od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019.
Podľa Lopúchovej odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eura. To výrazne zvyšuje náklady na výrobu chleba.
"Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe," uzavrela Lopúchová.
"Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli," priblížila Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Slovenskí pekári budú podľa nej musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o ich úpravy.
Upozornila, že dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. "Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý polrok o viac ako 7 %," podčiarkla Lopúchová.
Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi sú podľa nej pre slovenských pekárov ekonomickou "nočnou morou". Už v tomto roku prišlo k zvýšeniu príplatkov v rámci tzv. sociálneho balíčka, ale od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019.
Podľa Lopúchovej odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eura. To výrazne zvyšuje náklady na výrobu chleba.
"Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe," uzavrela Lopúchová.