Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Pri obci Čerhov začali so žatvou ozimného jačmeňa

Na snímke žatva ozimného jačmeňa firmy Agrozoran s.r.o. Michaľany na poli neďaleko obce Čerhov v okrese Trebišov podvečer 27. júna 2017. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

V tejto oblasti pestujú jačmeň viac ako kŕmny, nie ako sladovnícky.

Čerhov 28. júna (TASR) – Pri obci Čerhov v okrese Trebišov začali so žatvou ozimného jačmeňa. V tejto oblasti pestujú jačmeň viac ako kŕmny, nie ako sladovnícky.



"Pri zakosení sme namerali vlhkosť okolo 14 %," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Agrozoran, s.r.o, Vojtech Zelvay. Začali na hone s výmerou 39,2 hektára (ha). "Sme v začiatkoch, úrodovo sa pohybujeme na hranici 6 až 7 ton. Uvidíme, čo bude ďalej," spomenul s tým, že výrazný rozdiel oproti minulému roku zatiaľ nepociťujú. "Sme zhruba na tej úrovni ako vlani, ale múdrejší budeme až po ukončení honu," poznamenal s tým, že jačmeň nevyzerá zle, zrnká sú vyzreté, zdravé a čerstvé. "Mali sme šťastie, minul nás ľadovec, nemali sme pohromu. Dúfame, že to bude aj naďalej tak," skonštatoval.



Okrem tohto má firma jačmeň posiaty aj na ďalších dvoch honoch. "Spolu ho pestujeme na približne 68 ha," priblížil s tým, že ho pestujú nie ako sladovnícky, ale viac ako kŕmny jačmeň. "Máme aj živočíšnu výrobu, ošípané, kde ho zužitkujeme a prebytočný predávame, buď partnerom do Poľska, alebo slovenskému spracovateľovi," uzavrel Zelvay.

Súkromná spoločnosť sídliaca v Michaľanoch hospodári na približne 1236 hektároch ornej poľnohospodárskej pôdy.