Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prieskumníci v rámci projektu Lucas 2015 mapujú stav krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Eurostat požiadal majiteľov pozemkov, poľnohospodárske subjekty a zodpovedné orgány o spoluprácu.

Bratislava 26. mája (TASR) – Štatistický úrad Európskej komisie (Eurostat) vykonáva program Lucas 2015, v rámci ktorého sa mapuje aktuálny stav krajiny. Na Slovensku projekt realizuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) – Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP). Prieskumníci zaznamenávajú aktuálnu pokrývku a využitie krajiny, hydromelioračné sústavy a rôzne štrukturálne prvky. Cieľom je zber poľnohospodárskych a environmentálnych údajov prostredníctvom pozemného pozorovania s použitím GPS prístrojov a fotodokumentácie špecifických tzv. georeferencovaných bodov.

"Prieskum je založený na výsledkoch z predchádzajúcich prieskumov. Maximálny počet bodov pre terénny prieskum v tohtoročnej kampani je 2438, vybral ich Eurostat a predstavujú prevažnú časť prieskumu z roku 2012. Tieto body treba navštíviť v teréne, zamerať prostredníctvom GPS a zdokumentovať," popísal TASR Vladimír Hutár z NPPC.

Prieskumníci sledujú a zaznamenávajú aj zmenu krajinnej pokrývky. Body môžu spadať do všetkých jej typov – orná pôda, trvalé trávne porasty, lesy, zastavané plochy, dopravné siete. Na jednom z desiatich bodov odoberajú 500 g povrchovej pôdnej vzorky, ktorú zanalyzuje laboratórium pre účely hodnotenia environmentálnych faktorov. Aktualizovať sa budú Európske pôdne mapy, merať obsah organického uhlíka v pôdach, čo je dôležitý faktor ovplyvňujúci klimatickú zmenu. Výstupom bude dokumentácia o využití krajiny a krajinnej pokrývky. NPPC doteraz preskúmalo prvých okolo 100 bodov.

Eurostat požiadal majiteľov pozemkov, poľnohospodárske subjekty a zodpovedné orgány o spoluprácu. Prieskumníci sa preukazujú akreditačným listom vydaným Európskou komisiou a služobným preukazom evidovaným na meno a bydlisko prieskumníka s úradnou pečiatkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Tiež listom, ktorým ministerstvo vyzýva k spolupráci. Hutár ubezpečil, že informácie sa použijú iba pre sledované účely a v rozsahu európskej štatistiky. "Neobsahujú žiadne údaje osobného alebo vlastníckeho charakteru. Nepoužijú sa ani pre účely kontroly poľnohospodárskych dotácií." Osoby, ktoré majú záujem o kópiu výsledkov pôdnych analýz, môžu o tom informovať prieskumníka a poskytnúť mu kontaktné údaje.

Projekt LUCAS (Land Use/Cover Area frame Statistical survey) sa začal v roku 2000 (máj) na základe rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Pilotný projekt spustil Eurostat v spolupráci s Generálnym riaditeľstvom pre poľnohospodárstvo (DG Agri) a s technickou podporou Spoločného výskumného strediska v Ispre (JRC Ispra) v roku 2001.