Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

AGRO: Prízemné mrazy včely prekonajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda Slovenského zväzu včelárov Ľ. Gál spresnil, že ak však mráz poškodí plodiny, z ktorých včely zbierajú nektár, môže to mať pre ne veľmi zlé následky

Bratislava 11. mája (TASR) - Uplynulé dve mrazivé noci mohli zapríčiniť škody nielen slovenským pestovateľom, ovocinárom, či vinohradníkom, ale aj chovateľom včiel. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Prízemné mrazy nie sú pre včely niečím neobvyklým. Včely dokážu takéto mrazy bez výraznejších problémov prežiť. Ak však mráz poškodí plodiny, z ktorých včely zbierajú nektár, môže to mať pre ne veľmi zlé následky. Nízke teploty tiež znemožňujú včelám vylietať z úľov a robiť ich záslužnú prácu," spresnil predseda Slovenského zväzu včelárov (SZV) Ľudovít Gál.

Pokles nočných teplôt pod bod mrazu v tretej dekáde tohtoročného apríla, ako aj na prelome prvej a druhej dekády mája podľa Holéciovej spôsobil problémy nielen ovocinárom, zeleninárom a vinohradníkom, ale aj pestovateľom cukrovej repy a kukurice.

"Škody na plodinách budú mať však aj nepriame dôsledky, napríklad chovatelia včiel upozorňujú, že sa pravdepodobne prejavia mrazy aj na včelstvách, ktoré budú mať k dispozícii menej kvitnúcich rastlín," dodala hovorkyňa SPPK.