Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŠTÚDIA: V roku 2050 sa môže prejaviť aj nedostatok potravín

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Uvádza to najnovšia štúdia poradenskej spoločnosti PwC. Technologizácia poľnohospodárstva nemusí zamedziť nedostatku potravín v prípade, ak sa ničivo prejavia dôsledky otepľovania.

Mníchov 4. decembra (TASR) - Budúcnosť zabezpečenia obyvateľstva planéty potravinami je neistá. Podľa najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti PwC v roku 2050 môže byť ponuka potravín ešte dostatočná, ale môže sa prejaviť aj ich nedostatok. Treba tiež predpokladať, že vzrastú ich ceny. Situácia bude závisieť od toho, ako vlády a potravinársky priemysel dokážu reagovať na výzvy, ktoré prinesie rast počtu obyvateľov a otepľovanie planéty.

Štúdia uvádza, že sa európske vlády budú musieť viac usilovať o vytvorenie vhodných predpokladov pre technologické zmeny v poľnohospodárstve. Kľúčovou otázkou sa stanú "technologické inovácie" v Európe, ak sa v jej agrárnom sektore budú stále pokladať geneticky zmenené osivá za sporné.

Vhodné metódy pestovania a genetické zmeny by mohli byť schopné zmierniť dôsledky "sucha a páľav a globálneho otepľovania", uvádza sa v štúdii.

Druhou stránkou prognózy je jej pesimistický výhľad. Technologizácia poľnohospodárstva nemusí zamedziť nedostatku potravín v prípade, ak sa ničivo prejavia dôsledky otepľovania. "Potraviny zdražejú a ich kvalita sa môže znížiť", konštatujú autori dokumentu. Ich celosvetový nedostatok povedie k protekcionizmu.