Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SEMANČÍK: Štátna pomoc do agrorezortu by sa mala navýšiť

Na snímke vľavo prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay a vpravo predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík počas spoločnej tlačovej konferencie na tému: "Chceme vyrábať, nie zatvárať!". V Bratislave 27. novembra 2017. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv žiada 70 miliónov eur.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Štátna pomoc do agropotravinárskeho odvetvia by sa mala navýšiť, pretože na rok 2018 je na ňu vo vládou schválenom rozpočte vyčlenený len 1 milión eur. Uviedol to v pondelok na brífingu pred Národnou radou (NR) SR v mene Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.



"Návrh štátneho rozpočtu predstavuje pre náš rezort, teda pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo 1 milión eur, čo je oproti okolitým krajinám strašne málo. Takže tá naša požiadavka, ak sa chceme vyrovnať na úroveň okolitých krajín, znie: 70 miliónov eur," povedal Semančík. Rada preto žiada poslancov NR SR, aby pri schvaľovaní budúcoročného štátneho rozpočtu v kapitole poľnohospodárstvo a potravinárstvo zohľadnili nelichotivý stav agropotravinárskeho odvetvia a navýšili štátnu pomoc do odvetvia.



V Rade poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv je okrem SPPK aj Agrárna komora Slovenska (AKS), Potravinárska komora Slovenska (PKS), Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností (ZPDaOS) SR a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov SR.